poniedziałek, 3 maja 2010

Świeży ogórek po japońsku

和風キュウリ
Samo przygotowanie nie trwa dłużej niż 5 minut, a męska dłoń może okazać się bardzo pomocna, bo ogórka trzeba porządnie zgnieść, a nie pokroić. To ponoć pomaga przeniknąć soli głębiej. Polecam!

Składniki:
1 i 1/2 świeżego ogórka
Sól
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżki oleju sezamowego
Trochę startego sezamu
Przygotowanie:
Ogórek umyć i odciąć końce. Sowicie posolić, rozmiażdżyć rękoma i podzielić na kawałki.

Przygotować zalewę z sosu sojowego, oleju sezamowego i sezamu. Zalać nią ogórki i dokładnie wymieszać.


3 komentarze:

  1. Asieja: Bardzo aromatycznie i orzeźwiająco. W sam raz na ciepłe wiosenne dni. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam dzisiaj ten przepis. Bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń