środa, 5 maja 2010

Japoński omlet z ryżem

オムライス
Omuraisu, czyli omlet z ryżem, to bardzo popularne danie w Japonii. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa "omelette" i angielskiego słowa "rice" i jest przykładem na to, jak Japończycy potrafią zapożyczyć coś i dostosować do swojego podniebienia. Polecam!

Składniki na 2 porcje:
100 g piersi z kurczaka
180 g ugotowanego ryżu (najlepiej sypkiego)
6 pieczarek
4 jaja
Ketchup
Sól i pieprz do smaku
Masło i olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż ugotować i odstawić do wystygnięcia. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i 2 łyżki ketchupu. Wszystko podsmażyć i na koniec dodać ryż.


Wszystko wymieszać i smażyć do momentu aż cały ryż nabierze czerwonawego koloru i nie będzie żadnych grudek.

Jaja rozbić i oddzielić żółtka od białek. Białka delikatnie wymieszać i dodać rozbełtane żółtka. Raz jeszcze delikatnie wymieszać.

Na małej patelni (średnica ok. 20 cm) z połowy jajek usmażyć omlet. Ważne, by jaja ścięły się tylko od spodu, a na wierzchu były półsurowe. Radzę nie żałować oleju, by omlet z łatwością odchodził od patelni.

Na tak przygotowany omlet wyłożyć ryżowy farsz.

I najważniejsze, to umiejętnie omlet przełożyć na talerz. Najpierw osunąć omlet na jeden brzeg patelni i energicznie wyłożyć na talerz. Nie jest to proste, więc ja zanim opanowałam tą sztukę, na talerzu najpierw układałam farsz i nakładałam omlet półsurową stroną do środka.


Tak przygotowany omlet polać ketchupem. Smacznego!

28 komentarzy:

  1. Super propozycja :) Bardzo mi się podobają Twoje przepisy, chociaż do niedawna taki rodzaj kuchni był mi obcy. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny omlet! Koniecznie muszę zrobić!

    A Japończycy zawsze mnie zadziwiali swoją umiejętnością zapożyczeń.Aisukurīmu (ice-cream)to dla mnie hit przeróbki.

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki cudowny pomysł! omlet z takim mięskiem to dla mnie coś nowego :) już zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świetny omlecik! Z chęcią go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak na ikonce w grze Harvest Moon Back to Nature :D :D :D - identycznie udekorowany tym keczupem :D
    A jakie ładne jajka - takie żółciutkie, jak od wiejskiej kurki.

    OdpowiedzUsuń
  6. kasiaaaa24: Dziękuję i mam nadzieję, że dasz się przekonać do japońskiej kuchni.

    Usagi: Co powiesz na "pasokon" (personal computer), "remokon"(remote control), "sarariman"(salaryman):) Oj, przykładów jest bez liku! Pozdrawiam!

    Paula: Życzę powodzenia przy nakładaniu na talerz!

    Cezonia: Jak zrobisz, podziel się proszę swoimi wrażeniami. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. andzia-35:Mam nadzieję, że będzie Ci smakować.Pozdrawiam serdecznie!

    Muscat: Jaja chyba niestety mocno przemysłowe, bo o takich od kurki to mogę tu tylko pomarzyć;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialny przepis! niekoniecznie śniadaniowy prawda?!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jagienka: Ten omlet jest zdecydowanie obiadowy. No chyba, że ktoś lubi dobrze zjeść z rana;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nic nie powiem, bo kocham język japoński właśnie za takie kwiatki ;)
    I za wiele innych kwiatków też :) W końcu nie na darmo jestem Usagi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Usagi: Tak też myślalam, że ten króliczek to właśnie z miłości do japońskiego i Japonii;) Yoroshiku!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyprobowalem w sobote - wysmienite. Przypomina mi troche okonomiyaki.

    Mysle, ze smakowalo by jeszcze bardziej po japonsku z sosem z serii Bulldog zamiast ketchupu. Co o tym sadzisz? Mozna go kupic w Polsce, choc nielatwo.

    Pozdrawiam, Piotr

    OdpowiedzUsuń
  13. Piotrze, bardzo sie ciesze, ze przepis smakowal. Mysle, ze mozna sprobowac z innymi sosami, ale tradycyjnie w Japonii jest to polewane wlasnie keczupem. Piszac o okonomiyaki, zrobiles mi strasznego smaka na ta potrawe. Juz wiem co bedzie nastepnym postem na moim blogu:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja może zadam głupie pytanie, ale zastanawia mnie co z drugą połową jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie to samo mnie zastanowiło!! Dobrze, że przeczytałam ten komentarz i odpowiedź na niego :)

      Usuń
  15. Anonimowy: Przepis jest na dwie porcje, wiec druga polowa jajek jest na drugi omlet. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. zrobiłam sobie dziś na śniadanko.. przepyszny! ale jeden taki omlet to za dużo jak na jedną osobę.. zjadłam pół i miałam już dosć..

    OdpowiedzUsuń
  17. Omlet jest dość spory, to fakt i dlatego bardziej pasuje na kolacje niż śniadanie. Ale ciesze się, że Ci smakowało. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja dzisiaj go robię na obiad. Jestem pewna, że rodzinie też będzie smakowało : )
    Pozdrawiam, Andrea

    OdpowiedzUsuń
  19. ありがとうございます!

    Omlecik był pyszny, na tyle, zjadłem obydwa, na obiad jak znalazł. よろしく :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Googel: どういたしまして。

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam i wyszedł przepyszny!!!! Tylko nie zawinął się jak trzeba! Ale myślę, że jak poćwiczę, to za którymś następnym razem się udaa!

    OdpowiedzUsuń
  22. どうもありがとうございす!!いつも日本のドラマを見るとき、オムライスを見たら、「スゴク美味しそう!」に見えたけど。。。:)
    Bardzo dziękuję za przepis, właśnie robię dla męża ;)
    pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. どうでしたか。美味しかったですか。

      Usuń
  23. 最高でしたよ:)
    今日も彼のため作っています
    後は、カレーを挑戦をしてみます!!

    素敵なサイトを本当に有難うございます

    ^^

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...