czwartek, 13 maja 2010

Subuta - wieprzowina z warzywami w sosie słodko-kwaśnym

酢豚
Subuta, smażona wieprzowina w słodko-kwaśnym sosie, to wywodząca się z Chin popularna potrawa w Japonii. Ważne, by nie była za słodka lub za kwaśna i miała ładny pomarańczowy kolor. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Polecam!

Składniki:
250 g wieprzowiny (łopatka lub szynka)
1/2 cebuli
1 marchew
1 zielona papryka
1/2 opakowania kiełków sojowych
Mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa i zagęszczenia sosu
Olej do smażenia
Marynata do mięsa:
2 łyżeczki sake
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego

Sos:
3 łyżki octu
3 łyżki cukru
1/5 łyżki sosu sojowego
4 łyżki ketchupu
4 łyżki wody
Odrobina soli
Przygotowanie:
Wieprzowinę pokroić na kawałki i zamarynować. Przygotować sos. Cebulę, marchew i paprykę pokroić w plasterki. Kiełki sojowe umyć, wrzucić na wrzącą wodę na ok.1-2 minuty i odcedzić z wody. Na patelni rozgrzać olej i smażyć obtoczone w mące ziemniaczanej kawałki wieprzowiny. Gdy będą gotowe, przełożyć na talerz, a na tej samej patelni podsmażyć wszystkie warzywa. Gdy zmiękną, dodać sos, a następnie wrzucić podsmażone wcześniej kawałki wieprzowiny. Wszystko dokładnie wymieszać i na koniec dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, by zagęścić sos. Dodając mąkę cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Podawać z białym ryżem.

13 komentarzy:

  1. bardzo smacznie wygląda, a przepis jest ciekawy-dodaję do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My: Dziękuję i polecam się na przyszłość.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie sie zapowiada :) Wyprobuje na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kolorowa miseczka.. lubię.

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne! a czy w oryginalnym przepisie japonskim tez jest ketchup? przez ciekawosc pytam sie :))

    OdpowiedzUsuń
  6. ziji: Polecam i pozdrawiam!

    asieja: Z radością czytam Twoje komentarze. Są takie poetyckie! Pozdrawiam serdecznie!

    Magdalena: Tak, w japońskim przepisie też jest ketchup. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  7. czy mozna czymś zastapic sake?

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobry wieczór. W każdym znanym mi japońskim sklepie sprzedawcy, pytani o mąkę ziemniaczaną, rozkładają ręce. Proponują zrobić samodzielnie lub kupić coś, co nazywają "katakuriko". Mam wątpliwości, czy to dobry zamiennik. Uprzejmie proszę o podpowiedź. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. N.: Witam! Katakuriko to wlasnie skrobia ziemniaczana, wiec nie ma co robic jej samemu,polecam ja kupic. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to niespodzianka :) Bardzo dziękuję!

      Usuń
  10. Buta to chyba wieprzowina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak!!! Ależ oczywiście, że tak!!!! Mój błąd. Przepis jest z wieprzowiną, a tu taki chochlik. Dziekuję za czujność:)

      Usuń
  11. Droga Karolino,
    obowiązkowym składnikiem tej potrawy jest ananas. Za to kiełków nie daje się wcale. Marchewkę zaś kroi się w zgrabne grubsze kawałki, które wielkością pasują do wszystkich składników.
    Pozdrawiam.
    Ula

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...