poniedziałek, 10 maja 2010

Ser tofu w słodkim sojowym sosie

甘いタレに包まれた豆腐
I znów ser tofu. Tym razem nie w sałatce, a w wersji smażonej, na ciepło. Słodkawa lekko chrupiąca skórka i mięciutki środek sprawiają, że tofu po prostu rozpływa się w ustach. Polecam!

Składniki:
1 kostka twardego sera tofu
2 łyżki cukru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki ryorishu (sake)
W razie braku, to ponoć można go zastąpić wytrawną sherry lub stołowym białym winem.
2 łyżki mirinu (słodkie niskoprocentowe wino ryżowe)
Jeśli go nie macie, to ponoć dobrym zastępstwem jest słodka sherry lub białe słodkie wino.

1 łyżka majonezu
Mąka ziemniaczana do obtoczenia
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Dokładnie odsączyć ser tofu z zalewy owijając go w papierowy ręcznik i podgrzewając 4 minuty w kuchence mikrofalowej (moc 600W). Po podgrzaniu, odwinąć ser z papieru i odstawić do wystygnięcia. W między czasie połączyć ze sobą cukier, sos sojowy, ryorishu i mirin. Ser tofu pokroić na kawałki i obtoczyć je dokładnie w mące ziemniaczanej.

Smażyć na oleju na złoty kolor.

Zdjąć na moment z ognia, odlać pozostały na patelni nadmiar oleju i wlać przygotowany wcześniej sos oraz łyżkę majonezu. Na średnim ogniu smażyć z obu stron do momentu, aż sos zgęstnieje. Uważać, by nie przypalić!


6 komentarzy:

  1. jeszcze go nie poznałam... :) piękny

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne, wygląda mi to bardzo apetycznie. O ile bym tego nie przypaliła, co mi się z wieloma rzeczami zdarza. Chyba kupię to tofu kiedyś.

    A z czym się tę potrawę je? Czy to jest taka osobna przekąska czy dodatek do ryżu i warzyw na obiad?

    OdpowiedzUsuń
  3. chrupiąca skórka.. pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Paula: Koniecznie się z nim zapoznaj:)

    Muscat: Spróbuj,nie będziesz żałować;) Ja podałam tofu z białym ryżem i sałatką. Lekko i wiosennie!

    asieja: Chrupiąca skorka jest the best!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobilam dzisiaj tofu i wyszlo świetne, mega chrupiące i w polączeniu z sosem+nudle+warzywa z woka stanowilo niesamowicie pyszny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ABily: Cieszę się, że Ci smakowało. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń