niedziela, 22 sierpnia 2010

Soboro gohan

そぼろご飯
Soboro gohan, ryż z mięsem mielonym i jajkiem. Brzmi niespecjalnie, ale w smaku jest rewelacyjne. To połączenie lekko słodkiego w smaku mięsa z jajkiem i ryżem uzależnia. Polecam!
Składniki:
Ugotowany ryż (ilość według uznania)
200 g mielonego wieprzowego mięsa
1 łyżka mirin`u
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
2 łyżeczki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 łyżka wody
Szczypta soli
Olej do smażenia

Przygotowanie:
W garnczku wymieszać mirin, sos sojowy, cukier i imbir. Dodać mielone mięso i dokładnie wymieszać. Postawić na ogniu i gotować. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w dwóch łyżeczkach wody.  Dodać do gotującego się mięsa. Nie ściągać z ognia do momentu aż wyparuje większość wody. Jajka wymieszać z łyżką wody i szczyptą soli. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wylać jajka i usmażyć "sypką" jajecznicę.  Do miseczki nałożyć ryż. Na jednej jego połowie ułożyć mięso, a na drugiej jajko.

3 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie. Wszystkie składniki lubię, więc dlaczego nie? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lashqueen: Do odważnych świat należy! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja jadlem to wiele razy z mysla ze sam to wymyslilem a to japonska potrawa :) ale ze mnie japonczyk

    OdpowiedzUsuń