タコとじゃがいも
Egzotyczne ośmiornice ze swojskim ziemniakiem. Potrawa pochodzi z Hiszpanii, ale wspaniale komponuje się z japońską kuchnią. Prosto, szybko, smacznie, czyli tak jak lubię najbardziej. Polecam!
Składniki:
300 g ośmiornicy
2 średnie ziemniaki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 listek laurowy
Sól i papryka do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować. Ośmiornice pokroić na kawałki. Na patelnię wylać oliwę z oliwek i wrzucić 1 listek laurowy. Podgrzać i gdy przyjemna woń listka laurowego zacznie się unosić, usunąć listek z patelni i wrzucić ugotowane i pokrojone na kawałki ziemniaki. Ziemniaki usmażyć na złoty kolor i dodać ośmiornice. Wymieszać wszystko, przykryć pokrywką i wyłączyć ogień. Zostawić tak na jakieś 5 minut, po czym zdjąć pokrywkę, dobrze posolić i przyprawić papryką.
ale super to wszystko wygląda!
OdpowiedzUsuńPaula: Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ośmiornicy,ale ta z ziemniaczkami wygląda całkiem zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńAeshna: Ośmiornice są bardzo dobre, polecam!
OdpowiedzUsuń