sobota, 28 sierpnia 2010

Bułeczki na parze ze słodkim ziemniakiem

さつま芋蒸しパン
Ziemniak. Słodki ziemniak. W bordowo-fioletowym garniturku. W Japonii popularny składnik różnych potraw, ale też i deserów. Przepis pochodzi z tej strony: http://sylphes2.blog70.fc2.com/blog-category-12.html i podjęłam się jego wykonania na specjalne życzenie Natalii. Bułeczki są smaczne, choć jak dla mnie, trochę za "gumowe". Ale ich uroczy wygląd rekompensuje wszystko. Polecam!
Składniki na 8 sztuk:
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g cukru (w oryginalnym przepisie było 100 g)
200 ml mleka
5 plasterków ugotowanego batata (na 4 sztuki)
Przygotowanie:
Ugotować batata w wodzie z cukrem (na jednego batata ok. 80 ml wody i 70 g cukru). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko oraz cukier i wymieszać na gładką masę. Dodać połowę z pokrojonego w kostkę batata i wylać do aluminiowych foremek. Na wierzch wylanej masy powsadzać resztę pokrojonego batata. Wypełnione masą foremki ułożyć na patelni. Wlać około 2 cm wody i do momentu wrzenia gotować na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 minut cały czas pod przykryciem. Ja do połowy ciasta dodałam konfitury jagodowej.


6 komentarzy:

  1. bardzo urokliwe to bułeczki babeczki

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, ale ładne! apetyczne... bułeczki-babeczki ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. asieja i Karmel-itka: Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo serdecznie dziękuję za ten wpis. :)
    mam nadzieję, że tą "gumowatość" da się jakoś zminimalizować za pomocą "prób" w doborze składników i małej rewolucji w kuchni ;) Serdecznie pozdrawiam i mam nadzieję, że moje równie pięknie będą się prezentować. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Natalia: Gumowatosc byla tylko w przypadku babeczek ze slodkim ziemniakiem,wiec mysle, ze ja po prostu za duzo go dalam. Te z jagodowa konfitura byly calkiem ok. Pozdrawiam i czekam na dalsze propozycje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam do zabawy
    http://monikucha.wordpress.com/2010/09/02/dzien-blogera-i-cytrynowa-panna-cotta/

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń