niedziela, 20 lutego 2011

Sałatka z sera tofu i szpinaku

ほうれん草白和え
Wszystko co lubię, jest w tej sałatce. Ser tofu, szpinak i marchew. Ja mogłabym ją jeść i jeść. Jest delikatnie słodka, delikatnie sezamowa i przyjemna w kolorze. Polecam!

Składniki:
1 pęczek świeżego szpinaku
1 marchew
1 kostka sera tofu
1 i 1/2 łyżki startego sezamu
1 i 1/2 łyżki cukru
2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:

Świeży szpinak umyć, ugotować, a następnie dokładnie odcedzić i wyżąć. Marchew obrać, pokroić w słupki i podgrzać w kuchence mikrofalowej po to, by ją lekko osuszyć z wody. Odstawić do ostygnięcia. Ser tofu osuszyć. Najprostszą metodą jest zawinięcie go w papierowy ręcznik, wstawienie na talerzyku do kuchenki mikrofalowej i podgrzanie. Potem należy wyjąć go, odwinąć z papieru i odstawić do wystygnięcia. Starty sezam, cukier i sos sojowy mieszamy. Do miski wkładamy pokrojony drobno ser tofu i dodajemy przygotowany sos. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ugotowany szpinak i marchew. Jeszcze raz wszystko mieszamy.

5 komentarzy:

  1. Jaka fajna ta sałatka! Muszę spróbować. Tofu mam i ostatnio się z nim polubiłam nawet :))
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się taka sałatka. chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majana: Jak lubisz tofu, to koniecznie spróbuj. Gwarantuję, że będzie Ci smakować. Pozdrawiam ciepło!!!

    Paula: Szczerze polecam! Zawartość tej nie małych rozmiarów miseczki zniknęła ze stołu w mgnieniu oka;) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niewinnie ale smakuje pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy: Cieszę się, że Ci smakowało.

    OdpowiedzUsuń