かぼちゃパン
Dynia. Moja ulubiona. Pod każdą postacią wspaniała. W pieczywie odnajduje się idealnie. Bułeczki według tego przepisu urzekają słodkim smakiem i słodkim wyglądem. Kilka nacięć nożyczkami wystarczy, by zwykła bułka zmieniła się w uroczą bułeczkę. Polecam!
200 g pszennej mąki
140 ml wody
20 g masła
15 g cukru
5 g mleka w proszku
4 g drożdży instant
3 g soli
Składniki na nadzienie:
200 g dyni
1 łyżka cukru
10 g masła
1/2 łyżeczki mleka w proszku
Szczypta soli
Ziarna sezamu do posypania
1 jajko
Wyrobić gładkie ciasto z powyższych składników. Ja zawsze korzystam z maszyny do robienia chleba. Do kubełka wlewam najpierw wszystkie "mokre" składniki, a potem dodaje "suche", pamiętając o tym, by drożdże dodać na samym końcu. Nastawiam maszynę na tryb wyrabiania ciasta i po 20 minutach mam gotowe gładkie sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawić je na 20 min. do napuszenia. W między czasie wydłubać z dyni pestki, obrać z twardej skóry, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować na miękko (ja wstawiłam do kuchenki mikrofalowej (600wat) na 4 minuty). Miękką dynię lekko ostudzić, następnie zmiażdżyć na gładką masę dodając cukier, sól, mleko w proszku i masło. Gotową dyniową masę uformować w 6 kulek i odstawić do lodówki. Masa ma być dobrze schłodzona zanim zawiniemy ją w ciasto. Napuszone ciasto zagnieść, podzielić na 6 równych części i uformować z nich kulki. Każdą z nich rozwałkować, a na środku umieścić schłodzoną dyniową kulkę.
Serwujesz nam Karolinko, kolejne pysznosci..Takich buleczek jeszcze nie jadlam, a wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńKarolino! Te bułeczki są genialne! Ogromnie mi się podoba ich kształt, nadzienie, wszystko!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię:)
te bułeczki biją wszystko na głowę!
OdpowiedzUsuńale ladniutkie:) i na pewno sa pyszne:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie urocze:) Wygladaja bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
bijana: Dziękuję i polecam!
OdpowiedzUsuńKUCHARNIA, Anna-Maria: Te bułeczki naprawdę mnie zachwyciły! Polecam z ręką na secu. I jak zawsze ciepło pozdrawiam!
Karmel-itka: Dziękuję!
aga: Dziękuję. Są pyszne i rzeczywiście urocze.
Konsti: Dziękuję!
wyglądają bardzo apetycznie, jutro zabieram się do pieczenia, podoba mi się przepis, :)
OdpowiedzUsuńnatalis: Koniecznie daj znać czy Ci smakowały. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwyglądają zachęcająco, na pewno spróbuję je zrobić:)
OdpowiedzUsuńBambooPrincess: Gorąco polecam! I koniecznie trzeba użyć dobrej zbitej dyni, nie wodnistej. Najlepsza to dynia Hokkaido.
OdpowiedzUsuń