środa, 23 lutego 2011

Sałatka z ośmiornicy i ogórka

タコとキュウリの酢の物
Sunomono (tłum. marynata w occie) to bardzo popularny rodzaj sałatki w kuchni japońskiej. Do przyrządzenia sunomono praktycznie nadają się wszelkie warzywa, ryby oraz owoce morza. Wspomniane składniki mogą być zarówno surowe, jak i ugotowane. Używając tych drugich, należy pamiętać o tym, by dobrze je schłodzić zanim zostaną polane octową zalewą. Sunomono najlepiej serwować jako przystawkę. Sałatka według poniższego przepisu jest lekka i orzeźwiająca. Polecam!

Składniki:
100 g ugotowanej ośmiornicy
1 świeży ogórek
Mała garść wodorostów wakame
Kilka kawałków smażonego sera tofu (tą pozycję można pominąć)
Starty sezam do posypania
2 łyżki octu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Ugotowaną ośmiornicę pokroić na większe kawałki. Ogórek dobrze umyć, nie obierać ze skórki i też pokroić. Suszone wodorosty wakame namoczyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dokładnie wyżąć. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski. Ocet, sos sojowy i cukier wymieszać. Przygotowaną zalewą polać całość i dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

3 komentarze:

  1. Swietna salatka. Jestes szczesciara mieszkajac w Japnii. Fascynuje mnie ich gastronomia, mam nadzieje kiedys tam pojechac. Pozdrawiam bardzo :))

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam osmiornice, jak i wszyskie owoce morza, a taka swiezutka jest na pewno pyszna.
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. arek: Dziękuję. Mam nadzieję, że Twoje marzenie o wyjeździe do Japonii kiedyś się spełni. Pozdrawiam.

    Małgosia: Ja też uwielbiam ośmiornicę, a w tej formie jest wyjątkowo smaczna. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń