piątek, 4 lutego 2011

Kulki z mięsa mielonego z warzywami w słodkim octowym sosie.

肉団子の甘酢あんかけ
Bardzo łatwy i smaczny przepis. Idealny gdy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni. Wystarczy pokroić warzywa, ulepić kulki i usmażyć. Polecam!
Składniki:
150 g mielonej wieprzowiny
1 jajko
Bułka tarta 
1 łyżka keczupu
Sól i pieprz do smaku
1/2 cebuli
1 zielona papryka
1 mały bakłażan
1/2 marchwi
Kilka strączków grochu zwyczajnego
3 łyżki cukru
3 łyżki octu
3 łyżki wody
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka bulionu z kurczaka w proszku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Olej do smażenia
Przygotowanie:
W większym naczyniu wymieszać mięso mielone, jajko, bułkę tartą i 1 łyżkę keczupu. Na koniec doprawić delikatnie solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować małe kulki. Warzywa umyć, osuszyć i pokroić na większe kawałki. Cukier, ocet, wodę, sos sojowy i bulion z kurczaka dokładnie wymieszać i odstawić. W osobnym naczyniu rozrobić 1 łyżkę mąki ziemniaczanej w odrobinie wody. Na patelni rozgrzać odpowiednią ilość oleju i usmażyć pokrojone warzywa. Gdy warzywa lekko zmiękną, przełożyć je na talerz. Na tej samej patelni jeszcze raz rozgrzać olej i usmażyć przygotowane wcześniej kulki z mięsa mielonego. Gdy te będą gotowe, dodać do nich usmażone warzywa i wymieszać delikatnie na patelni. Podsmażyć lekko i dodać przygotowaną wcześniej octową zalewę. Dokładnie wymieszać i jak całość się zagotuje, to stopniowo dodać rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Dodając ją do potrawy należy pamiętać o ciągłym mieszaniu, tak by nie powstały żadne grudki. Gdy sos nabierze gęstości to znak, że potrawa jest gotowa. Podawać z białym ryżem.

7 komentarzy:

  1. Swietne, szybkie danie! Ciekawa jestem, czy mozna zastapic wieprzowine indykiem - tak sie sklada, ze troche mi zostalo...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają zachęcająco,. Lubię robić kulki z mięsa. Potem część zamrażam i w każdej chwili mogę sobie przyrządzic.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kolorowe i pyszne danie.To super alternatywa dla tradycyjnych mielonych..pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne są takie mięsne kuleczki, bo dają wiele możliwości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Maggie: Myślę, że tak, choć te mielone kotleciki są bardzo miękkie, więc są fajnym kontrastem do twardawych warzyw.

    Ag Pe: Ja robię dokładnie tak samo;)

    bijana: Miło mi, że i Tobie przypadł ten pomysł do smaku.

    Paula: Kulki mięsne są świetne, a pomysłów na nie bez lku. Kilka innych postaram się zaprezentować wkrótce.

    OdpowiedzUsuń
  6. te kuleczki są wspaniałe. Dodaję sobie do ulubionych i niedługo będę pichcić! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasia: Mam nadzieję, że będą Ci smakować:)

    OdpowiedzUsuń