豚ロース味噌焼き
Kotlet schabowy inaczej niż zwykle. Zamarynowany w paście miso jest miękki i bardzo aromatyczny. Polecam!
Składniki:
2 plastry schabu
1 łyżka czerwonego miso
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki sake
1 opakowanie kiełków sojowych
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Miso, cukier, sos sojowy i sake wymieszać razem i przygotować marynatę. Plastry schabu zamoczyć w marynacie i odstawić na ok. 30 minut.
Przed smażeniem zebrać nadmiar marynaty z mięsa (miso łatwo się przypala) i smażyć pod przykryciem. Na osobnej patelni podsmażyć kiełki sojowe i dodać odrobinę marynaty miso. Wymieszać. Na talerzu ułożyć podsmażone z miso kiełki, a na nich usmażony schab.
to dla mnie jeszcze nieznane smaki, ale bardzo apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuńPaula: Warto się z miso zapoznać, bo nie dość, że jest bardzo smaczne, to nadwyraz zdrowe. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPomysl wyborny, czesto spozywam ... dodaje odrobine tymianku do marynaty, nadaje ciekawego ekstra smaczku ... polecam
OdpowiedzUsuńDziekuje za komentarz. Odrobina tymianku rzeczywiscie moze nadac nowego posmaku. Dziekuje za pomysl. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń