照り焼きカボチャ
Teriyaki, to japoński słodki sos na bazie mirinu, sosu sojowego i cukru. Zastosowań ma wiele. Można zjeść kurczaka w sosie teriyaki, amberjacka czy nawet teriyaki burgera w japońskim McDonalds. Znakomicie sprawdza się również z warzywami. A z dynią tworzy wręcz duet idealny. Polecam!
500 g dyni
1 łyżka cukru
1 łyżka mirinu
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżki masła
2 szczypty soli
Przygotowanie:
Dynie umyć i pokroić na kawałki (nie obierać ze skórki). Ugotować w osolonej dwiema szczyptami soli wodzie. Uważać, by nie rozgotować dyni, ma być ona lekko twarda. Przygotować sos mieszając mirin, sos sojowy i cukier. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić ugotowaną dynię. Smażyć kawałki dyni na patelni uważając, by się nie rozpadły. Na koniec dodać przygotowany sos, dokładnie wymieszać i jeszcze przez chwilę smażyć. Można podawać na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce.
jak pysznie!
OdpowiedzUsuńwidać ,ze pyszne
OdpowiedzUsuńbardzo lubię dynię, ale głównie w wersji pieczonej nie gotowanej, dziś jadłam zupę dyniową z lanymi kluskami na śniadanie, pycha
OdpowiedzUsuńPaula: Dziękuję za wpis. Ta dynia była rzeczywiście dobra.
OdpowiedzUsuńmargot: Zdjęcia nie kłamią, było pysznie! Pozdrawiam!
aga-aa: zupa dyniowa z lanymi kluskami...mhhh...aż się rozmarzyłam! Musiało być cudnie.
To taka zwykła dynia? bo widzę, że kawałeczki mają zielone brzegi, nie wiem czy to skórka, czy przez smażenie.
OdpowiedzUsuńYumi: To dynia typu hokkaido. W Polsce ma ona pomaranczowa skorke, a w Japonii jest jej odmiana z zielona skorka.
OdpowiedzUsuń