sobota, 16 października 2010

Dynia teriyaki

照り焼きカボチャ
Teriyaki, to japoński słodki sos na bazie mirinu, sosu sojowego i cukru. Zastosowań ma wiele. Można zjeść kurczaka w sosie teriyaki, amberjacka czy nawet teriyaki burgera w japońskim McDonalds. Znakomicie sprawdza się również z warzywami. A z dynią tworzy wręcz duet idealny. Polecam!
Składniki:

500 g dyni
1 łyżka cukru
1 łyżka mirinu
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżki masła
2 szczypty soli

Przygotowanie:
Dynie umyć i pokroić na kawałki (nie obierać ze skórki). Ugotować w osolonej dwiema szczyptami soli wodzie. Uważać, by nie rozgotować dyni, ma być ona lekko twarda. Przygotować sos mieszając mirin, sos sojowy i cukier. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić ugotowaną dynię. Smażyć kawałki dyni na patelni uważając, by się nie rozpadły. Na koniec dodać przygotowany sos, dokładnie wymieszać i jeszcze przez chwilę smażyć. Można podawać na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce. 

6 komentarzy:

  1. bardzo lubię dynię, ale głównie w wersji pieczonej nie gotowanej, dziś jadłam zupę dyniową z lanymi kluskami na śniadanie, pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Paula: Dziękuję za wpis. Ta dynia była rzeczywiście dobra.

    margot: Zdjęcia nie kłamią, było pysznie! Pozdrawiam!

    aga-aa: zupa dyniowa z lanymi kluskami...mhhh...aż się rozmarzyłam! Musiało być cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. To taka zwykła dynia? bo widzę, że kawałeczki mają zielone brzegi, nie wiem czy to skórka, czy przez smażenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Yumi: To dynia typu hokkaido. W Polsce ma ona pomaranczowa skorke, a w Japonii jest jej odmiana z zielona skorka.

    OdpowiedzUsuń