sobota, 31 lipca 2010

Kalmary z warzywami

イカと野菜炒め
Potrawa w sam raz na dni, kiedy nie macie czasu na siedzenie w kuchni. Robi się w mig! I jest bardzo smaczna. Polecam!
Składniki:
1 kalmar
1 zielona papryka
1 średnia marchew
Opakowanie kiełków sojowych
Mąka ziemniaczana
Olej sezamowy do smażenia
Sól czosnkowa

1 łyżka cukru
1 łyżka mirin`u
2 łyżki sosu sojowego
50 ml sake
1 łyżeczka  katsuo dashi w proszku (japoński bulion z tuńczyka)
Przygotowanie:
Obrać kalmara ze skóry, oczyścić, pokroić na kawałki i posypać solą czosnkową. Marchew i paprykę pokroić w cienkie paski. Cukier, mirin, sake, sos sojowy i dashi wymieszać. Na patelni rozgrzać olej sezamowy. W międzyczasie delikatnie obsypać kawałki kalmara mąką ziemniaczaną i wrzucić na patelnię. Usmażyć i przełożyć na talerz. Patelnię wytrzeć, raz jeszcze rozgrzać olej i podsmażyć marchew, paprykę i kiełki. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodać do nich kawałki kalmara i wymieszać. Całość polać przygotowanym sosem i smażyć aż do jego częściowego odparowania.Podawać z białym ryżem.

5 komentarzy:

  1. gdzie w naszych polskich warunkach nabyc ten najważniejszy składnik czyli kalmary? w marketach? nigdy nigdzie nie widziałam.. a może po prostu nie byłam zainteresowana, więc nie zwracałam uwagi. ale ciekawi mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. asieja: Myślę, że bez większego problemu powinnaś dostać kalmary w dużych supermarketach albo dobrze zaopatrzonych sklepach rybnych. A są naprawdę smaczne, więc warte zachodu.

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda, kalmary są pyszne. Nie ważne, czy z warzywami czy bez nich :)

    OdpowiedzUsuń
  4. italia od kuchni: Zgadzam się z Tobą w pełni:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kalmary są np. w Auchan, ja kupuję je z dowozem we Frisco bo nienawidzę robić zakupów "na żywo". Właśnie zamarynowałam takiego półkilogramowego delikwenta (ponacinane w kratkę kawałki) w czosnku, sosie sojowym i chili, zrobię z niego jutro coś podobnego do propozycji Autorki.
    :-)

    OdpowiedzUsuń