豚野菜みそ炒め
Miso, czyli pasta ze sfermentowanej soi, to nieodzowny składnik japońskiej kuchni. Używana do przygotowania najpopularniejszej w Japonii zupy misoshiru, do piklowania warzyw i mięs oraz robienia sosów. Odmian miso jest bez liku, a do tego przepisu nada się i miso czerwone i białe. Polecam!
Składniki:200 g mięsa wieprzowego pokrojonego w cieniutkie plasterki
2 bakłażany
1 marchew
1 zielona papryka
1 ząbek czosnku
Odrobina startego korzenia imbiru
1 łyżka pasty miso
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżki mirin`u
1/2 łyżki sake
Olej do smażenia
Warzywa umyć i pokroić. Z miso, sosu sojowego, mirin`u, sake i cukru przygotować sos. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić starty czosnek i imbir. Następnie dodać mięso pokrojone w cienkie plasterki i smażyć. Gdy mięso będzie gotowe, dodać bakłażany i gdy te wchłoną cały olej, dodać przygotowany uprzednio sos i 100 ml wody. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem. Gdy wyparuje woda, dodać paprykę i marchew i smażyć do momentu aż warzywa lekko zmiękną. Podawać z białym ryżem.
Kolejne pyszne danie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRanyy...jak ja uwielbiam takie dania.. musi być wyśmienite!!! pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńimbir i cukier i sos sojowy i.. aromatycznie!
OdpowiedzUsuńChetnie z przepisu skorzystam, bo jestem w posiadaniu wszystkich skladnikow. Trzeba tylko dokupic mieso.
OdpowiedzUsuńkasiaaaa24: Dziękuję za miłe słowa i polecam się na przyszłość.
OdpowiedzUsuńAlivea: Spróbuj koniecznie! Pozdrawiam!
asieja: Warzywa w zalewie sojowo-imbirowej są dobre na wszystko. Aromat górą! Pozdrawiam bardzo serdecznie!
thiessa: Proszę daj znać jak Ci smakowało. Pozdrawiam!
Nie dodałam tylko sake, bo akurat nie miałam, ale nawet bez niego wyszło pyszne - pełne aromatu i co ważne w te zimowe dni, rozgrzewające! Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń