środa, 14 lipca 2010

Smażone warzywa w marynacie

野菜の揚げびたし
Bez tej potrawy nie wyobrażam sobie lata w Japonii. Warzywa w cudnej marynacie sojowo-octowej  pozwalają na moment zapomnieć o panującym na zewnątrz upale. Do warzyw podanych w przepisie z powodzeniem można dodać cukinię lub gorzki melon. Polecam!

Składniki:
2 bakłażany
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
8 szparagów
3 szklanki wywaru dashi (ja używam sosu tentsuyu często stosowanego jako dip do tempury)
2 łyżki cukru
100 ml sosu sojowego
100 ml mirin`u
2 cm startego świeżego imbiru
3 łyżki octu
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Do garnczka wlać sos sojowy, mirin i wywar dashi.  Dodać cukier, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać starty imbir i ocet. Bakłażany i papryki pokroić w cienkie paseczki, a szparagi pokroić na trzy części. Warzywa smażyć na głębokim oleju i obsmażone wrzucać od razu do przygotowanego wcześniej wywaru (nie odsączać z oleju). Całość odstawić do wystygnięcia i podawać schłodzone. Ja podałam jako dodatek do pszennego makaronu somen.

6 komentarzy:

  1. o, cukinia. byłoby pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. kasiaaaa24: Dziękuję!

    Panna Malwinna: Skuś się! Warto!

    asieja: Cukinia pasuje jak ulał;)

    Paula: Sos sojowy i ocet to bardzo dobre połączenie. Spróbuj koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany, nie mogę sobie wyobrazić jak to smakuje.. przychodzą mo na myśl.. hm.. kiszone, słono-słodkie.. ogórki? Mi się to podoba, że warzywa wydają się być bardzo jędrne i o zróżnicowanej fakturze.. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń