野菜の揚げびたし
Bez tej potrawy nie wyobrażam sobie lata w Japonii. Warzywa w cudnej marynacie sojowo-octowej pozwalają na moment zapomnieć o panującym na zewnątrz upale. Do warzyw podanych w przepisie z powodzeniem można dodać cukinię lub gorzki melon. Polecam!
Składniki:
2 bakłażany1 żółta papryka1 czerwona papryka8 szparagów3 szklanki wywaru dashi (ja używam sosu tentsuyu często stosowanego jako dip do tempury)2 łyżki cukru100 ml sosu sojowego100 ml mirin`u2 cm startego świeżego imbiru3 łyżki octuOlej do smażenia
Przygotowanie:
Do garnczka wlać sos sojowy, mirin i wywar dashi. Dodać cukier, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać starty imbir i ocet. Bakłażany i papryki pokroić w cienkie paseczki, a szparagi pokroić na trzy części. Warzywa smażyć na głębokim oleju i obsmażone wrzucać od razu do przygotowanego wcześniej wywaru (nie odsączać z oleju). Całość odstawić do wystygnięcia i podawać schłodzone. Ja podałam jako dodatek do pszennego makaronu somen.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńskusiłabym się;)
OdpowiedzUsuńo, cukinia. byłoby pysznie.
OdpowiedzUsuńz sosem sojowym pycha!
OdpowiedzUsuńkasiaaaa24: Dziękuję!
OdpowiedzUsuńPanna Malwinna: Skuś się! Warto!
asieja: Cukinia pasuje jak ulał;)
Paula: Sos sojowy i ocet to bardzo dobre połączenie. Spróbuj koniecznie!
O rany, nie mogę sobie wyobrazić jak to smakuje.. przychodzą mo na myśl.. hm.. kiszone, słono-słodkie.. ogórki? Mi się to podoba, że warzywa wydają się być bardzo jędrne i o zróżnicowanej fakturze.. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń