Kanapki w Japonii są przepyszne. Ja mam kilka swoich wielkich faworytów - kanapkę z pastą jajeczną, z chrupiącą sałatą i kanapkę z kotletem wieprzowym tonkatsu. Poniżej przedstawiam bardzo prosty przepis na tą trzecią. Są to bardzo sycące kanapki, w których kotlet tonkatsu na zimno smakuje wyśmienicie. Polecam!
Składniki:3 kotlety schabowe po japońsku (przepis znajdziecie tutaj)6 kromek smacznego chleba tostowegoPrzygotowanie:
margaryna do posmarowania kromek
kilka liści kapusty pekińskiej
3 łyżki ketchupu
3 łyżki sosu tonkatsu1 łyżeczka sosu ostrygowego
Kotlety schabowe usmażyć według przepisu, odłożyć na kratkę do wystygnięcia. Kapustę pekińską umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Wymieszać razem ketchup, sos tonkatsu i sos ostrygowy. Sosem posmarować kotlety z obu stron. Kromki chleba tostowego posmarować margaryną. Na 3 kromkach umieścić poszatkowaną kapustę, a na niej oblany sosem kotlet tonkatsu. Na to nałożyć po kromce chleba. Całość dość mocno przycisnąć i przeciąć na pół.
Kanapka ze schabowym? Niezły pomysł ;)
OdpowiedzUsuńCiesze się, że trafiłam na Twojego bloga. Kiedyś bardzo interesowałam się kulturą Japonii, w tym kuchnią. Chętnie dowiem się, co to się jada w Kraju Kwitnącej Wiśni :)
wyglada bardzo smacznie, podoba mi sie taka wersja kotleta :)
OdpowiedzUsuńChociaz za schabowym nie szaleje to z takimi dodatkami chetnie bym wciagnela. Czekam na inne kanapkowe przepisy. Z pasta jajeczna brzmi interesujaco.
OdpowiedzUsuńTroche jak polska kanapka ze schabowym z obiadu :)
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie, muszę w końcu spróbować zrobić tonkatsu, na początek pewnie pochłonę na ciepło, ale wersja w kanapce brzmi równie dobrze :)
OdpowiedzUsuńTaka kanapka zachwyciłaby mojego brata. Muszę mu podesłać :)
OdpowiedzUsuńJak można jeść margarynę ??? smak to jakość składników, zwracaj na to uwagę.
OdpowiedzUsuń