niedziela, 6 stycznia 2013

Katsusando - kanapka ze wieprzowym kotletem tonkatsu

カツサンド
Kanapki w Japonii są przepyszne. Ja mam kilka swoich wielkich faworytów - kanapkę z pastą jajeczną, z chrupiącą sałatą i kanapkę z kotletem wieprzowym tonkatsu. Poniżej przedstawiam bardzo prosty przepis na tą trzecią. Są to bardzo sycące kanapki, w których kotlet tonkatsu na zimno smakuje wyśmienicie. Polecam!
Składniki:
3 kotlety schabowe po japońsku (przepis znajdziecie tutaj)6 kromek smacznego chleba tostowego
margaryna do posmarowania kromek
kilka liści kapusty pekińskiej
3 łyżki ketchupu
3 łyżki sosu tonkatsu1 łyżeczka sosu ostrygowego
Przygotowanie:
Kotlety schabowe usmażyć według przepisu, odłożyć na kratkę do wystygnięcia. Kapustę pekińską umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Wymieszać razem ketchup, sos tonkatsu i sos ostrygowy. Sosem posmarować kotlety z obu stron. Kromki chleba tostowego posmarować margaryną. Na 3 kromkach umieścić poszatkowaną kapustę, a na niej oblany sosem kotlet tonkatsu. Na to nałożyć po kromce chleba. Całość dość mocno przycisnąć i przeciąć na pół.

7 komentarzy:

  1. Kanapka ze schabowym? Niezły pomysł ;)
    Ciesze się, że trafiłam na Twojego bloga. Kiedyś bardzo interesowałam się kulturą Japonii, w tym kuchnią. Chętnie dowiem się, co to się jada w Kraju Kwitnącej Wiśni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada bardzo smacznie, podoba mi sie taka wersja kotleta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chociaz za schabowym nie szaleje to z takimi dodatkami chetnie bym wciagnela. Czekam na inne kanapkowe przepisy. Z pasta jajeczna brzmi interesujaco.

    OdpowiedzUsuń
  4. Troche jak polska kanapka ze schabowym z obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi smakowicie, muszę w końcu spróbować zrobić tonkatsu, na początek pewnie pochłonę na ciepło, ale wersja w kanapce brzmi równie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka kanapka zachwyciłaby mojego brata. Muszę mu podesłać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak można jeść margarynę ??? smak to jakość składników, zwracaj na to uwagę.

    OdpowiedzUsuń