wtorek, 12 lipca 2011

Chrupiące kotlety wieprzowe

とんかつ
Tonkatsu, chrupiące kotlety wieprzowe, to jedna ze sztandarowych potraw kuchni japońskiej. Inspirowana zachodnim kotletem, różni się od pierwowzoru zasadniczo w dwóch kwestiach. Po pierwsze, tonkatsu są smażone na głębokim oleju, a po drugie, zamiast zmielonej na pył bułki tartej używa się panko ("pan" znaczy z jęz. francuskiego chleb, a "ko" po japońsku to proszek, puder), panierki  w formie dużych i bardzo chrupiących wiórków. Kotlety tonkatsu najczęściej podawane są na cieniutko poszatkowanej świeżej kapuście z gęstym sosem, którego bazą jest sos Worcestershire. Polecam!
Składniki:
400 g schabu (3 grube plastry)
Sól i pieprz
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej 
Ok. 5 czubatych łyżek panierki panko
Olej do smażenia

Przygotowanie:
Schab pokroić na małe kawałki (plastry schabu najlepiej przekroić na pół). Przyprawić je solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obtoczyć w mące, zanurzyć w ubitym jajku i panierce panko. Olej wlać do głębokiego naczynia i podgrzać do temperatury 175 ℃. Kotlety smażyć w niewielkich partiach, co jakiś czas przekładając je, aż nabiorą złotobrązowej barwy. Odsączyć usmażone kotlety z nadmiaru tłuszczu na metalowej kratce lub papierze kuchennym. 

9 komentarzy:

  1. Ciekawe jak smakuje taka inna panierka. W życiu bym nie pomyślała, że Japończycy jadają takie kotlety:). No, ale skoro my jadamy sushi...:). Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. no to maja Japonczycy swoje kotlety schabowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aciri: Panierka w smaku niczym się nie różni, bo też jest zrobiona z pieczywa, jednak jest bardziej chrupiąca. Pozdrawiam!

    Małgosia: Dokładnie tak;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A co z rozbijaniem kotletów? Nie będą twardsze przez to, że ich nie potraktujemy tłuczkiem?

    OdpowiedzUsuń
  5. Elluin: Tych kotletów się nie rozbija. Jedyne co, to można powbijać w nie pare razy widelec;) I wcale nie są twarde, choć może to za sprawą tutejszej wieprzowiny. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. wiemy z wlasnego doswiadczenia ze sa dobre - polecamy troche inna wersje
    http://slodkokwasny.com/przepisy/tonkatsu-czyli-schabowy-po-japonsku/

    OdpowiedzUsuń
  7. slodkokwasny.com: Dziękuję za link do przepisu. Może i ja kiedyś spróbuję Waszej wersji. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ktoś próbował samodzielnie zrobić panko? Nie mogę u siebie tego znaleźć. Jakimi oczkami na tarce można coś takiego uzyskać?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ktoś próbował samodzielnie zrobić panko? Nigdzie nie mogę tego znaleźć. Jakimi oczkami na tarce można coś takiego uzyskać?

    OdpowiedzUsuń