とんかつ
Tonkatsu, chrupiące kotlety wieprzowe, to jedna ze sztandarowych potraw kuchni japońskiej. Inspirowana zachodnim kotletem, różni się od pierwowzoru zasadniczo w dwóch kwestiach. Po pierwsze, tonkatsu są smażone na głębokim oleju, a po drugie, zamiast zmielonej na pył bułki tartej używa się panko ("pan" znaczy z jęz. francuskiego chleb, a "ko" po japońsku to proszek, puder), panierki w formie dużych i bardzo chrupiących wiórków. Kotlety tonkatsu najczęściej podawane są na cieniutko poszatkowanej świeżej kapuście z gęstym sosem, którego bazą jest sos Worcestershire. Polecam!
Składniki:400 g schabu (3 grube plastry)
Sól i pieprz
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
Ok. 5 czubatych łyżek panierki panko
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Schab pokroić na małe kawałki (plastry schabu najlepiej przekroić na pół). Przyprawić je solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obtoczyć w mące, zanurzyć w ubitym jajku i panierce panko. Olej wlać do głębokiego naczynia i podgrzać do temperatury 175 ℃. Kotlety smażyć w niewielkich partiach, co jakiś czas przekładając je, aż nabiorą złotobrązowej barwy. Odsączyć usmażone kotlety z nadmiaru tłuszczu na metalowej kratce lub papierze kuchennym.
Ciekawe jak smakuje taka inna panierka. W życiu bym nie pomyślała, że Japończycy jadają takie kotlety:). No, ale skoro my jadamy sushi...:). Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńno to maja Japonczycy swoje kotlety schabowe ;)
OdpowiedzUsuńAciri: Panierka w smaku niczym się nie różni, bo też jest zrobiona z pieczywa, jednak jest bardziej chrupiąca. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMałgosia: Dokładnie tak;)
A co z rozbijaniem kotletów? Nie będą twardsze przez to, że ich nie potraktujemy tłuczkiem?
OdpowiedzUsuńElluin: Tych kotletów się nie rozbija. Jedyne co, to można powbijać w nie pare razy widelec;) I wcale nie są twarde, choć może to za sprawą tutejszej wieprzowiny. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwiemy z wlasnego doswiadczenia ze sa dobre - polecamy troche inna wersje
OdpowiedzUsuńhttp://slodkokwasny.com/przepisy/tonkatsu-czyli-schabowy-po-japonsku/
slodkokwasny.com: Dziękuję za link do przepisu. Może i ja kiedyś spróbuję Waszej wersji. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKtoś próbował samodzielnie zrobić panko? Nie mogę u siebie tego znaleźć. Jakimi oczkami na tarce można coś takiego uzyskać?
OdpowiedzUsuńKtoś próbował samodzielnie zrobić panko? Nigdzie nie mogę tego znaleźć. Jakimi oczkami na tarce można coś takiego uzyskać?
OdpowiedzUsuń