niedziela, 13 stycznia 2013

Herbaciane ciasteczka z białą czekoladą

ホワイトチョコ入り抹茶クッキー
Stali czytelnicy mojego bloga wiedzą, że uwielbiam zieloną herbatę matcha. Nie tylko ją piję, ale również wykorzystuję do przygotowania słodkich wypieków. Zielone ciasteczka cieszą oko i podniebienie. Biała czekolada świetnie podkreśla lekko gorzki smak herbaty. Dla mnie to połączenie idealne. Polecam!


Składniki na ok. 30 ciasteczek:
180 g mąki
8 g sproszkowanej zielonej herbaty matcha80 g cukru
120 g masła
2 żółtka
1 tabliczka białej czekolady

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z herbatą tak, by nie było żadnych grudek. Dodać cukier i znów wymieszać. Następnie dodać masło i 2 żółtka. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 mm (w czasie wałkowania radzę zawinąć ciasto w folię spożywczą, dzięki czemu nie będzie przylepiać się do stolnicy. Jeśli ciasto za bardzo się klei, warto wsadzić je ponownie do lodówki i lekko schłodzić). Wyciąć kółka i ułożyć je na papierze do pieczenia. Piec ok. 13 minut w rozgrzanym do 180 ℃ piekarniku. By zachować piękny zielony kolor ciasteczek należy przykryć je folią aluminiową po upływie ok. 7 min. od wstawienia ich do piekarnika. Gotowe ciasteczka odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie roztopić białą czekoladę. Posmarować nią ciasteczko, nałożyć na nie drugie i lekko docisnąć. Tak postępować z całą resztą. Gotowe wstawić do lodówki, by czekolada stwardniała.



14 komentarzy:

  1. Piękne są te ciasteczka!
    Muszą smakować wspaniale.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeny, jak cudnie wyglądają! Rewelacyjne ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wyglądają te ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, tylko trzeba rozejrzeć się za matchą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. gdzie można kupić taką sproszkowaną zieloną herbatę ?
    Z chęcią spróbuje tego przepisu ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszukaj w sklepach z orientalną żywnością albo w dobrych sklepach z herbatą. Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Ja też pije herbatę Matcha od jakiegoś czasu i dlatego teraz zrobię te ciasteczka. Ale będzie zaskoczenie jak poczęstuje takimi moich znajomych :D To będzie coś !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają. Do tej pory robiłam takie ciasteczka bez czekolady - z białą muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy matchę można czymś zastąpić? jakoś samemu wyprodukować zieloną herbatę w proszku z liściastej? Bo już od jakiegoś czasu jej szukam po sklepach i nic (chciałam zrobić lody i wypróbować przepisy na ciasta z zieloną herbatą, które kiedyś tutaj znalazłam, ale do tej pory mi nie wyszło); pytałam w herbaciarniach - gdzieniegdzie mieli kiedyś, ale ponieważ się nie sprzedawała, to już nie sprowadzają...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, matcha jest niezastąpiona;) To musi być ona i już! I do ciasteczek i do lodów. W Polsce radzę jej szukać w sklepach z orientalną żywnością. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. No nic - będę szukać do skutku... Dzięki.

      Usuń
  9. Ja tez uwielbiam gorzkawy smak herbaty matcha. W polaczeni z biala czekolada wypada nieprzecietnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardo mnie interesuje smak matchy - nigdy jej jeszcze nie próbowałam, ale wypieki z jej dodatkiem wyglądają niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń