wtorek, 28 czerwca 2011

Karkówka w sosie sojowym i majonezie

豚マヨ照り焼き
Bardzo szybki i oryginalny sposób podania karkówki. Sos jest tak smaczny, że ślad po nim nie zostaje. Lekko słodki w smaku idealnie współgra z miękkim mięsem i chrupiącymi liśćmi sałaty. Polecam!
Składniki:
4 plastry karkówki wieprzowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki sake
1 łyżka majonezu
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu sojowego
Kilka liści sałaty lub kapusty
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Plastry karkówki przyprawić solą i pieprzem. Połączyć sake, majonez, cukier i sos sojowy. Kapustę (lub sałatę) drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć karkówkę. Gdy będzie gotowa, odlać z patelni nadmiar oleju i polać karkówkę przygotowanym wcześniej sosem. Dokładnie wymieszać tak, by plastry były całkowicie pokryte sosem. Podawać z białym ryżem.

czwartek, 16 czerwca 2011

Lody sezamowe

黒ごまアイス
Przepisów na lody ciąg dalszy. Tym razem sięgnęłam po czarny sezam. W porównaniu z białym, czarny ma silniejszy smak i aromat, a przez to idealnie nadaje się do deserów. W połączeniu z gęstą śmietaną i mlekiem tworzy przepyszne i bardzo aromatyczne lody. A że sezam to samo zdrowie (zawiera witaminę A, E, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, wapń, potas i wiele wiele więcej), to i jedzenie lodów nie wywołuje tak dużych wyrzutów sumienia. W końcu jemy je na zdrowie;) Polecam!
Składniki:
200 ml śmietany (36%)
100 ml mleka
70 g cukru trzcinowego
4 łyżki czarnego sezamu
Przygotowanie:
Sezam uprażyć na suchej patelni. Następnie rozgnieść w moździerzu. W większej misce zmiksować śmietanę, mleko i cukier. Na koniec dodać sezam i jeszcze raz zmiksować. Powstałą masę przelać do naczynia z pokrywką i wstawić do zamrażalnika na minimum 3 godziny.

piątek, 10 czerwca 2011

Lody o smaku zielonej herbaty matcha

抹茶アイス
W powietrzu czuć już lato. A to oznacza, że kuchnia zmieni się na lżejszą, chłodniejszą, wręcz zimną. Będą królować lody. Przygotowanie ich w domu zajmuje dosłownie chwilę, a efekt jest bardzo smakowity. Lody z dodatkiem zielonej herbaty matcha są bajecznie śmietankowe i obłędnie herbaciane. Polecam!
Składniki:
200 ml śmietany
80 g cukru trzcinowego
5-7 g zielonej herbaty matcha
3 jajka
3 łyżki wrzątku
Przygotowanie:
W 3 łyżkach wrzątku dokładnie rozpuścić 5 g cukru i zieloną herbatę matcha. W większej misce ubić jajka z 40 g cukru. W innym naczyniu ubić śmietanę z resztą cukru (35g). Do miski z jajkami dodać rozpuszczony cukier z herbatą i dokładnie wszystko wymieszać. Całość przelać do naczynia z ubitą śmietaną. Wszystko razem dobrze zmiksować, przelać do naczynia z wieczkiem i włożyć do zamrażalnika na minimum 4 godziny. Wszystkie składniki w tym przepisie mieszałam przy pomocy miksera.

niedziela, 5 czerwca 2011

Bakłażan gotowany na słodko

甘辛なす煮
Uwielbiam bakłażan za jego cudny fioletowy kolor. Mój ulubiony. Lubię go też za to, że sprawdza się zarówno w daniach na słodko, jak i tych na ostro. Przyrządzony według poniższego przepisu jest lekko słodki i świetnie smakuje po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Polecam!
Składniki:
1 duży bakłażan
2 łyżki cukru
1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sake
1 łyżeczka dashi w proszku
200 ml wody
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Bakłażan umyć, pokroić na grubsze kawałki, namoczyć w osolonej wodzie, odsączyć, a następnie usmażyć na patelni. Cukier, sos sojowy, sake i dashi wymieszać. Dodać do usmażonych bakłażanów. Dokładnie wymieszać, dodać 100 ml wody i przykryć otoshibutą (o niej więcej było już tu, ale jeśli nie macie, to wystarczy jedna strona papieru kuchennego). Tak gotować przez ok. 7-10 minut na średnim ogniu. Gdy wyparuje większość wody, jeszcze raz dolać 100 ml wody i gotować na średnim ogniu do miękkości.