鶏手羽先
Skrzydełka w lekko słodkim sosie są niezawodne. I nie jest to tylko moja opinia. Ich pojawienie się na stole wywołuje zachwyt wszystkich. Idealne z białym ryżem. Polecam!
Składniki:
500 g skrzydełek z kurczaka4 łyżki sosu sojowego3 łyżki wody2 łyżki mirinu2 łyżki cukru2 ząbki czosnkuMąka do obtoczenia skrzydełekOlej do smażeniaNasiona sezamu do posypania
Przygotowanie:
Skrzydełka dokładnie obtoczyć w mące. W małej miseczce wymieszać sos sojowy, wodę, cukier i mirin. Następnie zetrzeć czosnek i dodać go do sojowego sosu. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć skrzydełka na złoty kolor. Gdy będą gotowe, zmniejszyć nieco ogień, odlać nadmiar oleju z patelni i wlać przygotowany sos. Obracać skrzydełka tak, by dokładnie oblał je sos. Smażyć do momentu, aż wszystkie będą lekko brązowe. Nie za długo, tak by nie przypalić. Gotowe skrzydełka posypać nasionami sezamu.
Z Widelcem po Azji |
nie dość, że pyszne potrawy to jeszcze przepiękne zdjęcia robisz! Jestem wierną fanką.
OdpowiedzUsuńMonika z
www.bentopopolsku.blogspot.com
Piękne. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak przyrządzonego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie sfotografowane!
pozdrawiam ciepło!
Nigdy nie miałam okazji spróbowac prawdziwych przysmakow kuchni japonskiej, ale chyba teraz to nadrobię...Cudowny blog, wszytsko wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńzapraszamy do siebie, mam nadzieje że znajdziesz u nas wiele ciekawych porad i inspiracji
I niech nazwa Was nie zmyli, młoda mama też może dobrze gotować ;)
www.aktywnemacierzynstwo.blogspot.com
Monika: Dziękuję za słowa pochwały. Bardzo mi miło:)
OdpowiedzUsuńshinju: Polecam!
nat.: Dziękuję.
Natalia sama o sobie: Fajnie, że do mnie zajrzałaś. Mam nadzieje, że moje japońskie przepisy przypadną do gustu Tobie i wszystkim młodym mamom;)
skrzydełek nie lubię, ale udko w takiej wersji to z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPaula: Udko, nozki, a nawet piersi dobrze smakuja w tej marynacie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń