ごまドレッシング
Łatwy przepis na szybki dressing do zielonych sałatek. W sam raz na wiosnę. Największą tajemnicą tego dressingu są składniki. Chodzi o to, by były jak najlepszej jakości. Szczególnie sezam. Musi być świeży i już. Stary ma nieprzyjemną duszącą woń, która zepsuje całość. Zwróćcie też uwagę na sos sojowy. Dobry ma brunatny kolor i absolutnie nie czuć w nim alkoholu. Polecam!
6 łyżek cytrusowego sosu ponzu
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki nasion sezamu
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie:
Świeże nasiona sezamu rozgnieść w moździerzu. Wsypać do butelki, w której będziemy przygotowywać dressing, dodać pozostałe składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć. Polać nim sałatkę i wymieszać.
Z Widelcem po Azji |
zapowiada się intrygująco! kiedyś sobie zrobię :)
OdpowiedzUsuńCiekawy, zwłaszcza teraz kiedy pożeram wielkie ilości sałaty - warto wypróbować:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy,takiego jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńJeszcze lepiej smakują podobne sosy, kiedy sezam się upraży lekko na patelni. Robiłem coś podobnego do szparagów, było rewelecyjne.
OdpowiedzUsuńDoskonaly - nie omieszkam! :)
OdpowiedzUsuńO, fajnie by było spróbować do jakiejś sałateczki:)
OdpowiedzUsuńPięknie ale ten sos "ponzu"?
OdpowiedzUsuńMożesz wytłumaczyć co to jest?
pozdrawiam serdecznie
Paula: Mam nadzieję, że będzie Ci smakować.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAnia: Sezon na świeże zielone sałatki w pełni, więc okazji do wypróbowania tego sosu na pewno nie zabraknie. Pozdrawiam!
Kuchennefascynacje: Polecam!
Marcin: Dziękuję za cenną radę. Następnym razem zrobie ten dressing z prażonym sezamem.
arek: Dziękuję i serdecznie polecam.
Majana: Mam nadzieję, że będzie Ci samkować.
Bareya:Jeśli chodzi o ponzu, to jest to aromatyczny sos cytrusowy na bazie sosu sojowego. Ja mam dostęp do świetnego sosu ponzu w sklepach, ale można też go zrobić samemu w domu. Sprawdzonego przepisu nie mam, ale aby go przygotować wystarczy ocet ryżowy, sos sojowy i sok z cytryny i limonki. Pozdrawiam.
Za to ja mam przepis na domowy Ponzu:
OdpowiedzUsuń50 ml octu ryżowego(nie zaprawy ZU do sushi)
50 ml soku z cytryny
50 ml soku z limonki(najlepszy był by Yozu sos)
100 ml sosu sojowego Yamasa lub Kikkoman(nie chiński sos sojowy)
50 ml octu jabłkowego
Wszystko wymieszać razem w szklanym naczyniu i do lodówki.Można przechowywać tydzień.
A wracając do przepisu POLECAM na 100%.Sałatki smakują wyśmienicie.
kenjiro76: Dziękuję za przepis na ponzu. Myślę, że przyda się wielu moim czytelnikom. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSałatki z derssingami są super, lekkie i mało kaloryczne. Podoba mi się połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńKasinka: Zgadzam się z Tobą w pełni. Robiąc dressingi samemu można być pewnym, że wszystko będzie pyszne i zdrowe. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń