ちょっとピリ辛マヨ海老
I znów krewetki. Tym razem lekko pikantne w kremowym majonezowym sosie. Idealnie komponują się z białym ryżem. Polecam!
Ok. 20 średnich krewetek1 łyżka sakeSzczypta soli i pieprzu2 łyżki słodkiego sosu chili3 łyżki majonezu1/2 łyżki mleka4 łyżki mąki ziemniaczanejOlej do smażenia
Krewetki obrać z pancerzy, przeciąć każdą wzdłuż od spodu i wyciągnąć czarną nitkę (przewód pokarmowy). Obrane krewetki spryskać 1 łyżką sake, przyprawić solą i pieprzem i odstawić. W osobnym naczyniu wymieszać słodki sos chili, majonez i mleko. Krewetki osuszyć papierem kuchennym i obtoczyć w mące. Olej dobrze rozgrzać (ok.180℃) i smażyć krewetki krótko (długie smażenie spowoduje, że krewetki będą bardzo twarde). Po usmażeniu odstawić je na kratkę tak, by spłynął z nich nadmiar oleju, a następnie wrzucić usmażone krewetki do przygotowanego wcześniej sosu i dokładnie je w nim zanurzyć. Podawać na liściach sałaty.
Uwielbiam je w każdej postaci, chociaż ich obieranie nie należy do moich ulubionych zajęć :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Moje ulubione smaki:) Krewetka plus majonez to idealna para:)
OdpowiedzUsuńkrewetki i majonez super. lubie i to bardzo:)
OdpowiedzUsuńCiekawie:)
OdpowiedzUsuńPyszne polaczenie! U mnie tez dzisiaj beda krewetki, w troche innej, europejskiej wersji, ale na taka japonska z checia bym sie skusila.
OdpowiedzUsuńo, to takie zrobię w tym tygodniu, tych z pomidorem jeszcze nie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńto ja porywam taką porcję :)
OdpowiedzUsuńSzarlotek:Ja tez nie znosze ich obierac! Brrr!!!!
OdpowiedzUsuńAnia: Zgadzam sie z Toba w pelni. To jest idealna kombinacja.
Bernadeta:Ja tez:) Bardzo!
Trzcinowisko: Dziekuje:)
Maggie:Jak przyrzadzilas swoje krewetki? Pozdrawiam.
mnemonique: Polecam!!!!
Paula: Zycze smacznego;)
Pytanie: ile to jest "bardzo krótko" - minuta, czy mniej?
OdpowiedzUsuńOnufry: Krotko to w tym przepisie znaczy 2-3 minuty. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń