鉄板焼き
Teppanyaki (dosł. smażone na płycie) to grilowane warzywa, mięso oraz ryby podawane z tare, czyli sosem. Sposób przygotowania strasznie efektowny, bo wszystko odbywa się na naszych oczach i z bliska można nacieszyć wzrok kulinarnymi sztuczkami szefa. A zapachy unoszące się podczas przygotowania cieszą powonienie i zdecydowanie zwiększają apetyt.
Na dobry początek sałata. Żywa sałata! Bo jeszcze z korzeniami zanurzonymi w wodzie. I nie wiem czy to za sprawa tego, ze nie była zerwana przed podaniem, była ona naprawdę pyszna, słodka i chrupiąca. Nie myślałam, ze sałata moze być taka dobra! Do tego kwaskowy japoński dressing.
Ryba. Łosoś królewski. Sos na bazie octu, sos tartar i sól morska. Bo zasada jest, żeby produkty z morza podawać z solą morską, a inne z solą kamienną. Ciekawe.
Skóra z łososia. Chrupiąca. Jak chips.
Warzywa. Biały bakłarzan, biała i zielona cukinia oraz dynia.
Warzywa. Biały bakłarzan, biała i zielona cukinia oraz dynia.
I sosy: (od prawej) sojowy, cebulowy (ja, która nie znosi wprost cebuli, mogę się tym sosem zajadać) i sól kamienna.
Ale narobiłaś smaku:> Wygląda i czyta się bardzo smacznie;)
OdpowiedzUsuńA propos mięsa - czy Japończycy zwykli dużo go jeść (nie mówię o rybach)?
Aeshna: Japończycy jedzą sporo mięsa. Jakieś 50 lat temu przeciętny Japończyk spożywał ok. 3 kg mięsa rocznie, a teraz ponad 30. Jedzą stosunkowo dużo wołowiny,ale nie stronią też od wieprzowiny czy mięsa z kurczaka. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń