角煮
Kakuni (dosł. duszone kwadraty), to kawałki mięsa wieprzowego duszone w zalewie z sosu sojowego, mirinu i sake. Duszone w szybkowarze, dzięki czemu mięso jest niesamowicie miękkie i delikatne. A i czas przygotowania potrawy niesamowicie krótki. Polecam!
Składniki:
500 g wieprzowego boczku
400 g białej rzodkwi
150 ml wody
60 ml sosu sojowego
50 ml mirinu
50 ml sake
4 łyżki cukru
1 łyżeczka miodu
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Boczek pokroić na grubsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić na patelnię i obsmażyć ze wszystkich stron. Białą rzodkiew obrać i pokroić w półksiężyce. Do szybkowaru wlać wodę, sos sojowy, mirin, sake, dodać cukier i miód. Wszystko wymieszać. Następnie dodać obsmażony boczek i rzodkiew. Nałożyć pokrywę i gotować na małym ogniu 20 minut.
Mój Szkutnik wielbi te rzodkiew, oj nie pokażę mu. Karolino czy masz jakieś polskie źródło dobrego dashi bez MSG? Będę wdzięczna za wskazówki: gospodarnanarzeczona@gmail.com
OdpowiedzUsuńZdaje sobie sprawę, że pytanie jest nieco głupie, bo nie jesteś w Polsce, ale może jakiś czytelnik ci się zwierzył ;-)
OdpowiedzUsuńGospodarna narzeczona: Niestety, ale nie znam żadnego polskiego źródła dobrego dashi. Przykro mi, że nie mogę Ci w tej kwestii pomóc. A Szkutnikowi pokaż przepis na rzodkiew, nie bądź taka! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń