poniedziałek, 20 września 2010

Krewetki w jajku

エビ玉
Ebitama (dosł. kula z krewetek) to wywodzący się z kuchni chińskiej smaczny sposób podania krewetek. I prosty. Jak tylko przebrniemy przez obranie krewetek, to potem jest już "z górki". Polecam!


Składniki:
12 średnich krewetek
  • Sól i pieprz 
  • 1 łyżka sake
  • Odrobina mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki oleju
4 jajka
1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru
100 ml wrzątku
3 łyżki keczupu
1 łyżeczka cukru
1/2 kostki drobiowej
Mąka ziemniaczana do zagęszczenia potrawy

Przygotowanie:
Krewetki obrać i usunąć czarne żyłki. Polać krewetki jedną łyżką sake, dodać sól i pieprz. Odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie posypać krewetki odrobiną mąki ziemniaczanej i usmażyć je na 1 łyżeczce oleju. 
Gdy krewetki zmienią kolor, dodać jeszcze 1 łyżeczkę oleju i starty korzeń imbiru. 
Wszystko wymieszać, podsmażyć razem i wlać 4 jajka. Zanim jajka się całkowicie zetną, zdjąć patelnię z ognia i dodać wrzątek, keczup, cukier i pół kostki drobiowej. Wszystko dokładnie wymieszać i postawić z powrotem na ogień. Podgrzać i dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną (ja rozpuściłam 1 łyżeczkę mąki w 2 łyżeczkach wody) i w ten sposób zagęścić całą potrawę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz