Choć na zewnątrz panują nadal lenie upały, to w sklepach wysyp jesiennych warzyw. Tym razem skusiłam się na cukinie. Japońska jest mała, bo największe okazy nie mają więcej niż 200 - 300 g, ale smakowo taka sama jak jej duża siostra z Polski. W Japonii jeszcze mało popularna, ale z roku na rok zyskuje sobie sympatyków. Ta sałatka to ciekawe połączenie faktur - chrupiącej cukinii i miękkiego ziemniaka. Polecam!
200 g cukinii
2 średnie ziemniaki
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
Odrobina oliwy z oliwek do smażenia
Pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować. Po ostygnięciu pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Cukinie umyć, obrać tak, by powstały na przemian białe i zielone pasy. Pokroić w półksiężyce o grubości ok. 1 cm. 1 łyżkę oliwy wymieszać dokładnie z sosem sojowym. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić cukinie. Gdy się podsmaży, dodać ugotowane i pokrojone ziemniaki i smażyć jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Doprawić pieprzem, a następnie polać sosem sojowym z oliwa i dokładnie wymieszać. Potrzymać na ogniu jeszcze przez chwile. Podawać na ciepło.
to jest właśnie to, czego poszukiwałam na dzisiejszy jednoosobowy obiad mając w lodówce jednego ziemniaka i jedna małą cukinię :) zaraz się zabieram za robotę i smakowanie pyszności. Pycha na pewno!
OdpowiedzUsuńPychotki. Mniam, mniam. :)
OdpowiedzUsuńEmma: Mam nadzieje, że Ci smakowało. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOjciec Dyrektor: Dziękuję za komentarz.
Było pyszne! :)
OdpowiedzUsuńEmma: Bardzo mnie to cieszy:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń