środa, 18 stycznia 2012

Osechi-ryori 2012 - Japońskie potrawy noworoczne

W Japonii Nowy Rok wita się ze smakiem:) Przez pierwsze trzy dni Nowego Roku wszyscy kosztują osechi-ryori, czyli noworocznych potraw, których przygotowanie zaczyna się już na parę dni przed wielkim świętowaniem. Są wśród nich między innymi : pasta ze słodkich ziemniaków, kalmary na różne sposoby, potrawka z bambusa takenoko i konnyaku (galareta z bulwy roślinnej zwanej diabli język), gotowane grzyby shiitake, słodka czarna fasola kuromame, kiełbasa rybna kamaboko, ikra śledzia kazunoko i wiele wiele innych. A na zdjęciach to wszystko, co gościło na moim noworocznym stole. 








11 komentarzy:

  1. O matko! Sama to robilas? Ja nienawidze osechi ryori i w tym roku udalo mi sie niczego nie zjesc. Ale jak mamy to zawsze kupione, a ozoni sobie i tak odpuszczam, chyba ze babcia ugotuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Osechi co roku robimy sami, z ogromna pomoca mojej tesciowej. Ja uwielbiam osechi, a ozoni moglobym jesc codziennie;) Pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, jakie śliczne ozdobne roślinki na zdjęciach 2,3 i 6;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie to wszystko. Chyba każdej z rzeczy chciałabym spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uoo matko! Ale się musiałaś narobić! To ja się pakuję i jadę do Ciebie na to osechi - na pewno jeszcze masz, skoro tyle zrobiłaś:D

      Usuń
  5. Wygląda ciekawie i niewątpliwie bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To teraz proszę o przepisy ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. usel: Dziękuję:) To z przydomowego ogródka;)

    shinju: Dziękuję. Mam nadzieję, że będziesz miala kiedyś okazję spróbować osechi-ryori.

    Aeshna: Narobilam się, to fakt;) Ale rodzina duża, więc udało się wszystko zjeść w ciągu 3 dni. Pozdrawiam!

    Aciri: Dziękuję!

    Majana: Smaczne ciekawostki;)

    +Sayuri+: Wiem, muszę się zabrać za to, ale tyle tego, że nie wiem od czego by tu zacząć. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Grzybki shitake można zastąpić zwykłymi 'polskimi' grzybkami? Takich mam bez liku, wiec byłby mniejszy problem.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocia Matrona: Myślę, że niestety nie da się zastąpić shiitake naszymi grzybami. A to dlatego, że nasze są mocno grzybowe w smaku i efekt będzie daleki od oryginału. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń