sobota, 28 stycznia 2012

Katsudon

カツ丼
Katsudon (katsu - kotlet, don - miska), kotlet wieprzowy na ryżu, jest w menu prawie każdej restauracji i należy do najczęściej spożywanych potraw w Japonii. To danie proste w przygotowaniu (jego pomysłodawcą był licealista!) i bardzo sycące. Spożywanie katsudon przed ważnym egzaminem jest wręcz tradycją wśród japońskich uczniów. W języku japońskim "katsu" oznacza również zwycięstwo, więc katsu-don ponoć gwarantuje pomyślny wynik;)  Polecam (nie tylko przed egzaminem)!


Składniki na dwie porcje:
Ryż japoński
2 kotlety schabowe
4 jaja
1/2 cebuli
100 ml wody
3 łyżki cukru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mirin'u2 łyżki sake2 łyżeczki dashi w proszku

Przygotowanie:
Jaja rozbić, po 2 sztuki wbić do 2 osobnych misek i z grubsza wymieszać. Cebulę pokroić w większe kawałki. Wodę, cukier, sos sojowy, mirin, sake i dashi dokładnie wymieszać. Ryż ugotować. Kotlety schabowe usmażyć. Na małą patelnię wrzucić połowę pokrojonej cebuli i wlać połowę wcześniej wymieszanych przypraw. Od momentu wrzenia gotować ok. 3 minut. Dodać pokrojony na kawałki kotlet schabowy i całość zalać 2/3 porcji rozbitych jajek. Na dużym ogniu wszystko delikatnie wymieszać i gdy jajka będą już do połowy ścięte, dodać resztę. Zdjąć z ognia zanim zetnie się całe jajko. Do głębszej miski nałożyć porcję ryżu, a na niej ułożyć usmażone jajka z cebulą i kotletem. W ten sam sposób przygotować drugą porcję. 


8 komentarzy:

  1. Wygląda na bardzo apetyczne danie. Może dałabym radę kupić gdzieś dashi, mirin mam, ale czy sake można czymś innym zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  2. Viola: Sake z powodzeniem mozna zastapic stolowym bialym winem. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Po takiej potrawie z pewnością zdawanie egzaminów jest przyjemniejsze;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kurczę pieczone, nawet taki kotlet przyrządzany jest w inny sposób niż tutaj, no fenomenalne, fascynuje mnie taka różnica kulturowa. Chętnie wypróbuję ten przepis.
      Pozdrawiam
      Monika

      Usuń
  4. Majana: Dziękuję!

    Aciri: Hihihi:)

    mnemonique: Katsudon to swietny sposob na schabowego. A przepis na japońskiego schabowego tutaj: http://japonskakuchnia.blogspot.com/2011/07/chrupiace-kotlety-wieprzowe.html Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czym można zastąpić mirin i sake (bez alkocholu)?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam i było baaardzo smaczne, polecam :)

    OdpowiedzUsuń