カツ丼
Katsudon (katsu - kotlet, don - miska), kotlet wieprzowy na ryżu, jest w menu prawie każdej restauracji i należy do najczęściej spożywanych potraw w Japonii. To danie proste w przygotowaniu (jego pomysłodawcą był licealista!) i bardzo sycące. Spożywanie katsudon przed ważnym egzaminem jest wręcz tradycją wśród japońskich uczniów. W języku japońskim "katsu" oznacza również zwycięstwo, więc katsu-don ponoć gwarantuje pomyślny wynik;) Polecam (nie tylko przed egzaminem)!
Składniki na dwie porcje:
Ryż japoński
2 kotlety schabowe
4 jaja
1/2 cebuli
100 ml wody
3 łyżki cukru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mirin'u2 łyżki sake2 łyżeczki dashi w proszku
Przygotowanie:
Jaja rozbić, po 2 sztuki wbić do 2 osobnych misek i z grubsza wymieszać. Cebulę pokroić w większe kawałki. Wodę, cukier, sos sojowy, mirin, sake i dashi dokładnie wymieszać. Ryż ugotować. Kotlety schabowe usmażyć. Na małą patelnię wrzucić połowę pokrojonej cebuli i wlać połowę wcześniej wymieszanych przypraw. Od momentu wrzenia gotować ok. 3 minut. Dodać pokrojony na kawałki kotlet schabowy i całość zalać 2/3 porcji rozbitych jajek. Na dużym ogniu wszystko delikatnie wymieszać i gdy jajka będą już do połowy ścięte, dodać resztę. Zdjąć z ognia zanim zetnie się całe jajko. Do głębszej miski nałożyć porcję ryżu, a na niej ułożyć usmażone jajka z cebulą i kotletem. W ten sam sposób przygotować drugą porcję.
Wygląda na bardzo apetyczne danie. Może dałabym radę kupić gdzieś dashi, mirin mam, ale czy sake można czymś innym zastąpić?
OdpowiedzUsuńViola: Sake z powodzeniem mozna zastapic stolowym bialym winem. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda pysznie! :))
OdpowiedzUsuńPo takiej potrawie z pewnością zdawanie egzaminów jest przyjemniejsze;)
OdpowiedzUsuńkurczę pieczone, nawet taki kotlet przyrządzany jest w inny sposób niż tutaj, no fenomenalne, fascynuje mnie taka różnica kulturowa. Chętnie wypróbuję ten przepis.
UsuńPozdrawiam
Monika
Majana: Dziękuję!
OdpowiedzUsuńAciri: Hihihi:)
mnemonique: Katsudon to swietny sposob na schabowego. A przepis na japońskiego schabowego tutaj: http://japonskakuchnia.blogspot.com/2011/07/chrupiace-kotlety-wieprzowe.html Pozdrawiam!
Czym można zastąpić mirin i sake (bez alkocholu)?
OdpowiedzUsuńZrobiłam i było baaardzo smaczne, polecam :)
OdpowiedzUsuń