海老とアボカドサラダ
Uwielbiam awokado. W tej sałatce towarzystwo krewetek i pomidora bardzo mu służy. A sos majonezowo-ketchupowy nadaje całości wyśmienitego charakteru. Polecam!
Składniki:
15 ugotowanych krewetek
1 bardzo dojrzałe awokado
1 pomidor
Kilka liści sałaty lodowej
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka ketchupu
Pieprz
Przygotowanie:
Krewetki ugotować, odcedzić i obrać z pancerzy. W małej miseczce wymieszać majonez z ketchupem i doprawić pieprzem. Awokado obrać i pokroić w kostkę. To samo zrobić z pomidorem. Kilka liści sałaty lodowej porwać na mniejsze kawałki. Warzywa wymieszać z krewetkami i polać majonezowo-ketchupowym sosem.
Uwaga: Ponieważ awokado szybko czernieje, to radzę przyrządzić sałatkę tuż przed samym podaniem lub jeśli nie możemy sobie na to pozwolić, to skropić całość kilkoma kroplami soku z cytryny.
Smaczna sałatka! Ciekawe połączenia, tak jak sam pomysł na bloga. :)
OdpowiedzUsuńKrewety! Uwielbiam, pamiętam, że jadłam w Tokio sałatkę krewetkową i była super pyszna :) Twoja wygląda nie mniej wybornie :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie smacznie! :)
OdpowiedzUsuńSue: Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńkatie: Dziękuję:) Ja też uwielbiam krewetki, pod każdą postacią;)
Alivea: Wygląda i smakuje naprawdę dobrze:) Pozdrawiam!
Super pomysł na sałatkę! Krewetki z "majonezo-keczupem" już jadłam, ale o połączeniu całości z awokado i pomidorami nie pomyślałam :)
OdpowiedzUsuńSuper! Takiej do tej pory nie jadłam, ale musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńMonika: Sprobuj koniecznie, bo szczegolnie awokado smakuje fantastycznie z krewetkami.
OdpowiedzUsuńDominika: Polecam!
Radosnych Świąt Bożego Narodzenia Karolino!:)
OdpowiedzUsuńMajana: Dziekuje bardzo:) Tobie rowniez zycze rodzinnych i aromatycznych Swiat. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZrobiłam :) bardzo smaczna sałatka :) tylko krewetki podsmażyłam z czosnkiem, bo nie lubię gotowanych :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!