おろしチキン
Daikon, japońska biała rzodkiew, jest najczęściej uprawianym warzywem w Japonii. W kuchni japońskiej ma szerokie zastosowanie. Młode sadzonki (kaiware daikon) używa się do sałatek, jako przybranie lub do przygotowania zup i sosów. Zielone liście bywają marynowane, duszone w bulionie lub podsmażane. Najważniejszy jest jednak korzeń. Drobno poszatkowany zdobi sashimi, starty jest składnikiem na przykład sosu do tempury, a równie często podaje się go z makaronem soba. Można go też kisić, dusić i gotować. W poniższym przepisie drobno starty podkreśla smak kurczaka i sosu mentsuyu. Polecam!
Składniki:
40 dag filetu z udźca kurczaka
1 średnia biała rzodkiew
60 ml wody
20 ml sosu mentsuyu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozpuszczenia mąki
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Białą rzodkiew obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso smażyć na grillu. W międzyczasie na małej patelni doprowadzić do wrzenia wodę i sos mentsuyu. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie i stopniowo dolewać do sosu cały czas mieszając. Gdy sos będzie wystarczająco gęsty, zdjąć z ognia. Startą białą rzodkiew nałożyć na talerz, obok ułożyć grillowane kawałki kurczaka i polać gorącym sosem. Całość delikatnie doprawić solą i pieprzem.
Mmm, ciekawie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ciekawi mnie ten sos - musze go poszukac (albo znalezc przepis na domowa wersje).
OdpowiedzUsuńuwielbiam japońskie potrawy ^^
OdpowiedzUsuńhttp://nyan--nyan--nyan.blogspot.com/
uwielbiam białą rzodkiew, chętnie wypróbuje ;D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Szana-Banana
www.gastronomygo.blogspot.com
Prezentuje się zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńMajana: Dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMaggie: Sos mentsuyu zożesz zrobić sama, a będziesz potrzebować do tego wodę, sos sojowy, mirin, kombu i katsuobushi, czyli wiórki z suszonego tuńczyka . Sama nigdy nie robiłam, więc nic więcej nie jestem w stanie Ci podpowiedzieć. Pozdrawiam!
Tsukimi: Ja też:)
Szana: Mam nadzieję, że będzie Ci smakować. Pozdrawiam:)
Ebro: Dziękuję:)
Hej !! Masz ciekawe przepisy, muszę kiedyś spróbować coś zrobić (mam nadzieje, że mi się uda ) xD. Kucharka to ze mnie marna. Zapraszam http://this-abnormal.blogspot.com/ Dodaje do obserwowanych :).
OdpowiedzUsuńfajne:) i patrzac na to co w lodowce "prawie" mozliwe do przygotowania:)
OdpowiedzUsuńPaulina: Uda się, uda:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDota: Dziękuję:) Zapewniam też, że smaczne. Pozdrawiam!
http://polsko-japonsko.blogspot.com/ Zapraszam :)
OdpowiedzUsuńBlog kulinarny amatorki kuchni azjatyckiej :)
apetyczne:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJustyna (Roulett): Dziękuję za zaproszenie:)
OdpowiedzUsuńblaubeere: Dziękuję i pozdrawiam!
Wygląda smakowicie,tylko jakby sos zastąpić czymś ostrzejszym?A tak w temacie,dla zainteresowanych,już od poniedziałku w Lidlu tydzień azjatycki i wspaniałe sosy za dobre pieniądze.Zdecydowanie jeden z najlepszym tygodni w Lidlu.Polecam tym którzy jeszcze nie znają.
OdpowiedzUsuńmagdaprzed: Oczywiście można użyć ostrzejszego sosu, choć ta kombinacja łagodnego sosu z rzodkwią wydaje się być całkiem w porządku. Ostrzejszy sos może całkowicie zabić smak rzodkwi i dlatego ja nie polecam. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMmm to mi przypomniało o istnieniu rzodkwi i narobiło ogromnego apetytu:)
OdpowiedzUsuńAciri: ja jestem wielką fanką białej rzodkwi i lubię ją pod każdą postacią. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńbiała rzodkiew jest pyszna
OdpowiedzUsuńodkryłam ją rok temu i teraz często gości w mojej kuchni
Catherine: Ja wprost uwielbiam. Biała rzodkiew jest świetna gotowana, smażona i oczywiście super do schrupania surowa:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńświetny blog, długo szukałam takiego, aż w końcu znalazłam :D
OdpowiedzUsuńlenkames: Dziękuję:) Mam nadzieję, że potrawy według przepisów na blogu przypadną Ci do gustu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńjakie cuda tu u Ciebie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
zielonakuchnia.blogspot.com
Zuza: Dziękuję!
OdpowiedzUsuńKiedy będą jakieś nowe przypisy bo już nie umiem się doczekać ^^
OdpowiedzUsuńKarolino, wpadłam życzyć CI wszystkiego najlepszego na Nowy Rok!:)
OdpowiedzUsuńMajana: Bardzo dziękuję:) Tobie również życzę wszystkiego, co najlepsze.
OdpowiedzUsuń