niedziela, 27 czerwca 2010

Steki z białej rzodkwi

大根ステーキ
W japońskiej kuchni niezastąpiona. W polskiej raczej nieznana i niedoceniana. Daikon, czyli japońska biała rzodkiew. Prosty i smaczny przepis. Polecam!


Składniki:
Biała rzodkiew, ok. 10 cm
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
Olej sezamowy do smażenia
Przygotowanie:
Białą rzodkiew obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm. Sos sojowy wymieszać z cukrem. Na patelni rozgrzać olej sezamowy i smażyć rzodkiew z obu stron. Gdy lekko zmięknie, dodać sos sojowy z cukrem i smażyć do momentu aż rzodkiew przejdzie sosem i będzie miała złoto-brązowy kolor. Na koniec można posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

sobota, 12 czerwca 2010

Eringi w sosie majonezowym

マヨエリンギ
Eringi, czyli boczniaki mikołajkowe, to bardzo popularne grzyby w Japonii. Charakteryzują się białym grubym trzonkiem zakończonym małym brązowym kapeluszem. Są bardzo smaczne. Polecam!

 Składniki:
1 opakowanie grzybów eringi (ok.4-5 sztuk)
1 i 1/2 łyżki majonezu
2 łyżeczki białego wina
1 łyżeczka sosu sojowego
Pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
Grzyby pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. 


Na rozgrzaną patelnię wlać 1 i 1/2 łyżki majonezu, dodać grzyby i smażyć je z obu stron. Wlać wino i przykryć patelnię przykrywką. Gdy grzyby zmiękną, zdjąć pokrywkę i na koniec dodać sos sojowy oraz pieprz. Podawać na ciepło!


niedziela, 6 czerwca 2010

Ciasto z zieloną herbatą

抹茶ケーキ
To ciasto podbiło serca wszystkich, którzy go skosztowali. Jest doskonałe: wilgotne, miękkie, lekko słodkie i przyjemnie herbaciane. Polecam!

Składniki:
Ciasto:
300 g mąki zwykłej
1 jajko + mleko (razem 210ml)
30 g masła
30 g cukru
5 g soli
6 g drożdży instant
Herbaciana masa:
20 g mąki zwykłej
5 g mąki ziemniaczanej
40 g cukru
6 g sproszkowanej zielonej herbaty
40 g skondensowanego mleka
80 g mleka
Białko z jednego jajka
10 g masła
Przygotowanie:
Z podanych wyżej składników wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Zagnieść raz jeszcze, przykryć zwilżoną ściereczką i odstawić do napuszenia na około 20 minut. W między czasie przygotować masę z zielonej herbaty. W rondelku wymieszać ze sobą mąkę zwykłą, ziemniaczaną, cukier i sproszkowaną herbatę. Powoli dodawać mleko i mleko skondensowane cały czas mieszając i uważając, by nie powstawały żadne grudki. Postawić na ogniu i cały czas mieszając podgrzewać masę przez ok. 2 minuty. Zdjąć na chwilę z ognia, dodać białko i wymieszać. Raz jeszcze podgrzać ok. 1 minut. Zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać. Masę przełożyć na folię spożywczą i w formie czworokąta o wymiarach 15x18 zawinąć i zamrozić w zamrażarce.


Ciasto rozwałkować na tyle, by można było zawinąć w nie masę karmelową. Położyć masę i  szczelnie zawinąć  w kopertę.


Ciasto rozwałkować i złożyć na 3 części.


Następnie znów rozwałkować i znów jednakowo złożyć. Czynność tą powtórzyć 3 razy. Powstałe ciasto przekroić na pół i zapleść warkocz.


Ciasto włożyć do formy, spryskać wodą i odstawić do podwojenia objętości. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180℃. Przed włożeniem do piekarnika ponownie spryskać delikatnie wodą.



czwartek, 3 czerwca 2010

Ciasto z budyniem

プリンケーキ
To ciasto mnie zachwyca. Jest wilgotne, lekko słodkie i bardzo budyniowe. Budyniowe...nie wiem czy to dobre słowo, bo ten budyń jest chyba bardziej jak pudding, taki galaretowaty;)
W każdym bądź razie polecam!
Składniki:
Masa na karmel:
60 g cukru
1 łyżka zimnej wody
2 łyżki gorącej wody
Masa budyniowa:
4 jaja
500 ml mleka
70 g cukru
Odrobina aromatu waniliowego
Składniki na cisto:
70 g mąki zwykłej
60 g cukru
20 g masła
2 jaja
Przygotowanie:

Masa na karmel:
W rondelku rozpuścić cukier w 1 łyżce zimnej wody. Gotować, aż masa nabierze złotego, karmelkowego koloru. Zdjąć z ognia i cały czas lekko obracając rondelek dodać 2 łyżki gorącej wody. Proszę uważać, by się nie poparzyć! Tak przygotowany karmel wylewamy na dno formy uprzednio wysmarowanej masłem.
Ten przepis jest na okrągłą formę o średnicy 20 centymetrów, choć ja tym razem zrobiłam je w 10 foremkach na babeczki. Ważne, by forma nie miała żadnych szczelin!


Masa budyniowa:
Do mleka dodać cukier i gotować do momentu jego rozpuszczenia. Jaja rozbić i wlewać do nich stopniowo mleko z cukrem. Całość mieszać tak, by nie powstawała piana. Na koniec dodać kilka kropel aromatu waniliowego.

Tak przygotowaną masę wlać do formy uprzednio wylanej już karmelem.

Ciasto:
Masło roztopić i schłodzić. Jaja utrzeć z cukrem. Cały czas mieszając powoli dodawać mąkę. Na koniec wlać roztopione masło i wymieszać. Masę wlać do formy. Gwarantuję, że w efekcie końcowym, będą to dwie osobne masy.


Piekarnik rozgrzać do 170 ℃. Na blachę wylać gorącą wodę, tak na wysokość 1-2 centymetrów. Wstawić ciasto i piec 45-50 minut w 160 ℃. Po wyjęciu z piekarnika, poczekać aż wystygnie i przewrócić. Gwarantuję, że warstwa budyniowa i ciasto na pewno będą wyraźnie rozdzielone.