niedziela, 27 czerwca 2010

Steki z białej rzodkwi

大根ステーキ
W japońskiej kuchni niezastąpiona. W polskiej raczej nieznana i niedoceniana. Daikon, czyli japońska biała rzodkiew. Prosty i smaczny przepis. Polecam!


Składniki:
Biała rzodkiew, ok. 10 cm
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
Olej sezamowy do smażenia
Przygotowanie:
Białą rzodkiew obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm. Sos sojowy wymieszać z cukrem. Na patelni rozgrzać olej sezamowy i smażyć rzodkiew z obu stron. Gdy lekko zmięknie, dodać sos sojowy z cukrem i smażyć do momentu aż rzodkiew przejdzie sosem i będzie miała złoto-brązowy kolor. Na koniec można posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

20 komentarzy:

  1. już sam widok jest zachwycający!

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy japońska biała rzodkiew jest tą samą, którą i u nas znaleźc można? czy to zupełnie coś innego?

    OdpowiedzUsuń
  3. ulcik: Smakuje tak jak brzmi, czyli dobrze:)

    Paula: Dziękuję!

    asieja: Tak, japońska rzodkiew jest taka sama jak ta sprzedawana w Polsce.

    OdpowiedzUsuń
  4. Olej sezamowy do smazenia to chyba nie ten prazony?

    OdpowiedzUsuń
  5. Thiessa: Ja używam zwykłego oleju sezamowego i powiem szczerze, że nie wiem czy on jest prażony. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja używam oleju Tao-Tao.
    A rzodkiew taka u nas jest; nazywa się handlowo sopel lodu. Nie jest chyba uprawiana w Polsce, tylko importowana. Tylko już na nią za późno (za kilka miesięcy znów będzie).

    Świetna ta potrawa! Ja tę rzodkiew często do zupy miso dodawałam lub jadłam na surowo, ale gotowana na pewno zdrowsza.
    Taka makrobiotyczna prawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejny bardzo smaczny przepis. Uwielbiam biala rzodkiew wiec na pewno sprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muscat: Sopel lodu, ładnie;) A potrawa prosta, bardzo smaczna i naprawdę warta polecenia.

    monikucha: Spróbuj koniecznie! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Swietna potrawa i rewelacyjnie wyglada :) A z czym mozna ja podawac? Czy jest serwowana solo czy tez moze jako dodatek do innych potraw?
    Dziekuje i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. domi: Dziękuję za miłe słowa. Ja podaje to jako jeden z dodatków do różnych potraw, i mięsnych i rybnych. Gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brzmi i wyglada super! dokladnie moje smaki:)! dzisiaj zrobie i podam z kuskus:)

      Usuń
  11. Anonimowy: mam nadzieję, że będzie Ci smakować. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. a czy zamiast oleju sezamowego można użyć czegoś innego... czy straci smak... ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musi być olej sezamowy - bez niego potrawa straci smak. Pozdrawiam.

      Usuń
  13. Wszędzie czytam (np: http://www.przepisychinskie.pl/olej-z-sezamu-250ml), że olej sezamowy nie nadaje się do smażenia. Więc jak to jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Pe, jeśli chodzi o olej sezamowy to są jego 2 rodzaje. Ciemny, który dodaje się tylko na koniec smażenia lub gotowania oraz jasny, ktory jak najbardziej nadaje się do smażenia. Ten drugi jest jednak ciężko dostać w zwykłych sklepach. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Dziękuję za wyjaśnienie. Kupiłam olej w sklepie ze zdrową żywnością...nie mam porównania, ale raczej wygląda na jasny. Potrawa wyszła bardzo smaczna. Zastanawiam się, czy selera nie przyrządzić w podobny sposób:)

      Usuń
  14. A jak długo należy smażyć rzodkiew, żeby odpowiednio zmiękła? Ja niestety zawsze mam z tym problem i jakakolwiek potrawę przygotowuję mój daikon jest za twardy...;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, ja też mam ten sam problem. Daikon potrzebuje dużo czasu by zmięknąć. Pozdrawiam.

      Usuń