Dawno temu na blogu pojawił się przepis na wieprzowinę w zalewie imbirowej. Tym razem pokusiłam się o to, by przygotować w podobnej zalewie rybę. Wybrałam łososia i efekt tego połączenia był wyśmienity. Polecam!
Składniki:
250 g świeżego łososia
1 1/2 łyżki mirinu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sake
1 łyżka cukru
Ok. 2 cm startego korzenia imbiru
Mąka ziemniaczana do obtoczenia łososia
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Mirin, sake, sos sojowy i cukier wymieszać ze sobą. Dodać starty imbir. Rybę umyć i pozbyć się łusek. Przekroić na pół, dokładnie osuszyć papierem kuchennym i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Smażyć na niewielkiej ilości oleju. Gdy ryba jest gotowa, odlać z patelni ewentualny nadmiar oleju i wlać przygotowaną wcześniej zalewę imbirową. Obracając rybę gotować przez ok. 2-3 minuty, do momentu aż zalewa zgęstnieje i ładnie pokryje kawałki łososia.
Łososia kocham, imbiru nienawidzę;)
OdpowiedzUsuńDla mnie połączenie idealne :) Tylko muszę skombinować mirin i sake.
OdpowiedzUsuńSake zawsze możesz zastąpić stołowym białym winem, a mirin brandy.
UsuńŁosoś bym od razu zjadla, z imbirem nieco gorzej ;] zdrowe odżywianie z rybką wydaje się być bezkonkurencyjne :)
OdpowiedzUsuń