piątek, 12 kwietnia 2013

Łosoś w imbirowej zalewie

japońska kuchnia

サーモンの生姜焼き
Dawno temu na blogu pojawił się przepis na wieprzowinę w zalewie imbirowej. Tym razem pokusiłam się o to, by przygotować w podobnej zalewie rybę. Wybrałam łososia i efekt tego połączenia był wyśmienity. Polecam!

Składniki:
250 g świeżego łososia 
1 1/2 łyżki mirinu 
1 łyżka sosu sojowego 
1 łyżka sake 
1 łyżka cukru 
Ok. 2 cm startego korzenia imbiru 
Mąka ziemniaczana do obtoczenia łososia
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Mirin, sake, sos sojowy i cukier wymieszać ze sobą. Dodać starty imbir. Rybę umyć i pozbyć się łusek. Przekroić na pół, dokładnie osuszyć papierem kuchennym i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Smażyć na niewielkiej ilości oleju. Gdy ryba jest gotowa, odlać z patelni ewentualny nadmiar oleju i wlać przygotowaną wcześniej zalewę imbirową. Obracając rybę gotować przez ok. 2-3 minuty, do momentu aż zalewa zgęstnieje i ładnie pokryje kawałki łososia.

4 komentarze:

  1. Łososia kocham, imbiru nienawidzę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie połączenie idealne :) Tylko muszę skombinować mirin i sake.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sake zawsze możesz zastąpić stołowym białym winem, a mirin brandy.

      Usuń
  3. Łosoś bym od razu zjadla, z imbirem nieco gorzej ;] zdrowe odżywianie z rybką wydaje się być bezkonkurencyjne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...