środa, 7 grudnia 2011

Gołąbki po japońsku

ロールキャベツ
Japończycy to minimaliści. Tą ceche ich charakteru idealnie oddają właśnie gołąbki, bo są dużo dużo mniejsze od ich polskich odpowiedników;) Poza tym, nie mają w sobie ryżu, a tylko samo mięso! Całość polana mocno pomidorowym sosem z nutą sosu sojowego. Podane z białym ryżem smakują wyśmienicie. Polecam!



Składniki na gołąbki (8 sztuk):
300 g mielonego mięsa + ok.8-10 ugotowanych liści kapusty
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki śmietany
1 łyżka ketchupu
1 jajko
1/2 cebuli
Sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
200 ml wody
50 ml sake1 puszka pomidorów w kawałkach
1 bulion w kostce
2 listki laurowe
2 łyżki ketchupu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mirinuSól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Liście kapusty ugotować. Cebulę drobno poszatkować, podsmażyć na złoty kolor na maśle i odstawić do wystygnięcia. W misce wymieszać wszystkie składniki na farsz (jeśli farsz będzie za lepki, to dodać więcej bułki tartej). Z przygotowanego farszu uformować 8 małych kotletów. Każdy z nich zawinąć w ugotowany liść kapusty. Tak przygotowane gołąbki ułożyć ciasno w garnczku (wszelkie szczeliny między gołąbkami można wypełnić pokrojonymi na kawałki liściami kapusty, które nam zostały. Takie ułożenie gołąbków w garnczku pozwoli zapobiec ich rozpadaniu się). Zalać wodą i sake. Gdy się zagotuje, dodać pozostałe składniki sosu i gotować na małym ogniu przez ok. 1 godzinę (można też ugotować w szybkowarze - wtedy czas skraca się do 10 minut!). Na koniec doprawić sos solą i pieprzem. 


10 komentarzy:

  1. Jestem wielką wielbicielką gołąbków.To wydanie również bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapusta to jedna z niewielu rzeczy, ktorych szczerze nie znosze, ale musze przyznac, ze te mini-golabki wygladaja naprawde efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne małe gołąbeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne! przypominały mi o domu, kiedy je jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy bym nie pomyślała, że gołąbki można spotkać gdzieś w świecie w takim nietypowym wydaniu :) Ale wyglądają naprawdę zachęcająco...

    OdpowiedzUsuń
  6. Aciri: Ja też je uwielbiam:)

    Maggie: Dziękuję i mam nadzieję, że ten przepis przekona Cię do kapusty.

    Majana: Dziękuję;)

    Dominika: Gorąco polecam!

    Olka: Dziękuję:) Świat jest jednak mniejszy niż myślimy;)

    Ookami: Mam nadzieję, że będą Ci smakować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis, lubię kuchnię japońską :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kermeet: Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis!!Może kiedyś spróbuje takie zrobić!Wyglądają apetycznie!Lubię kuchnię japońską!!Bardzo smakuje mi sushi a szczególnie futomaki na które za każdym razem idę do Nanaki Sushi!!Są mega;)

    OdpowiedzUsuń