czwartek, 22 sierpnia 2013

Żeberka w zalewie z sosu sojowego i miodu gotowane w szybkowarze


japońska kuchnia
スペアリブ
Sezon grillowy w pełni. Pieczemy mięso na potęgę. Ja zachęcam, by dla odmiany spróbować je ugotować. Na przykład żeberka. Te z szybkowaru są bardzo miękkie, a zalewa z sosu sojowego i miodu nadaje im delikatny słodki smak. Idealnie komponują się z białym ryżem i warzywną salsą. Polecam!


Składniki:
700 g żeberek wieprzowych (z kością lub bez)
1 duża cebula
Marynata do mięsa:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 starty ząbek czosnku
2 cm startego korzenia imbiru
Odrobina soli i pieprzu
Zalewa:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sake
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu
Woda
Przygotowanie:
Przygotować marynatę. Umyć mięso i zamarynować. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Cebulę obrać i przekroić na 4 ćwiartki. Zamarynowane mięso lekko obsmażyć na patelni z każdej strony i przełożyć do szybkowaru. Dodać składniki zalewy i wodę, tak by do połowy przykryła mięso. Wrzucić cebulę. Zamknąć szybkowar i gdy zawór osiągnie pożądane ustawienie gotowania, zmniejszyć ogień i gotować przez 6 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 15-20 minut, by zeszło ciśnienie. 

3 komentarze:

  1. jak to się dzieje, że do żeberek tak pasuje miód? tyle jest przepisów z miodową marynatą, ten jest kolejny!
    Pozdrawiam
    MF

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Czy zamiast sake można dodać inny alkohol do zalewy? Np spirytus?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast sake najlepiej użyć białego wina.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...