鶏胸肉とキャベツ炒め
Sezon na młodą kapustę w pełni, więc grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Ja postanowiłam usmażyć kapustę z kurczakiem. Brzmi mało ciekawie, ale wierzcie mi, że za sprawą aromatycznego sosu całość smakuje wyśmienicie. Polecam!
Składniki:
1/4 małej kapusty
1 pojedyncza pierś z kurczaka
Marynata do mięsa:
1 starty ząbek czosnku
1 łyżka sake
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sól i pieprz do smaku
Sos:
1 starty ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sake
1 łyżka mirinu
1 łyżka nasion sezamu
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka miodu
1/2 łyżki sosu ostrygowego
Przygotowanie:
Połączyć składniki marynaty. Mięso i kapustę umyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Mięso zamarynować i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Połączyć składniki sosu. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć zamarynowane kawałki kurczaka. Dodać pokrojoną kapustę, wymieszać i smażyć ok. 3-5 minut. Dodać sos, wymieszać i trzymać na ogniu do momentu aż kapusta lekko zmięknie, a sos dobrze się rozporwadzi.
Często gotuję coś podobnego, z drobnymi modyfikacjami i różnymi dodatkami, w zależności od nastroju i tego, co jest pod ręką :)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka leci. Na pewno skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo smakowicie i tak też wygląda. :) Mniam.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
wygląda bardzo apetycznie:) palce lizać:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnie świata, azjatycka jest jedną z moich ulubionych, połączenie smaków i składników sprawia, że moje kubeczki smakowe eksplodują. Nie przesadzę, jeżeli napiszę, że zakochałam się w Twoim blogu! ;)
OdpowiedzUsuńDodaję go do linków, będę wpadać regularnie i z pewności nie raz wykorzystam Twoje przepisy! :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
http://vanilia-paradise.blogspot.com/
Kapitalny artykuł.
OdpowiedzUsuńTo jest u nich takie charakterystyczne kapusta + kurczak u nas się tego nie łączy, kapusta służy głównie do mielonego miesa
OdpowiedzUsuńMy brother suggested I would possibly like this web site.
OdpowiedzUsuńHe was once entirely right. This submit actually made my day.
You can not consider just how much time I
had spent for this information! Thank you!
Review my page :: hypothyroidism treatment
bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńKarolino co tam u Ciebie?
OdpowiedzUsuńDziękuję, że pytasz:) U mnie wszystko dobrze:) Nadal gotuję, choć niestety nie mam czasu na pisanie bloga. Już nie raz próbowałam wrócić, ale zawsze coś stawało mi na drodze. Może jeszcze się kiedyś uda;) A co u Ciebie? Pozdrawiam ciepło!
UsuńWygląda przepysznie. Już wiem co będzie jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuńJak ja kocham te wszystkie potrawy. Dokładnie to "napaliłem" się na gotowanie po tym jak dostałem prezent od teścia z okazji rocznicy ślubu:
OdpowiedzUsuńhttp://allegro.pl/noze-kuchenne-samurajskie-ciekawy-wystroj-prezent-i6374534804.html
Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńKurczaczek wygląda apetycznie:) Poza tym wydaje się bardzo prosty w przygotowaniu Od jakiegoś czasu mam wielką ochotę na japońskie i chińskie potrawy tak wiec postaram się go na dniach przygotować :)
OdpowiedzUsuńAha i oczekuję na nowe wpisy na blogu, ponieważ od jakiegoś czasu nic się nie pojawiło.
Pozdrawiam
Kuchnia japońska skradła moje serce kilka lat temu, na domóce u koleżanki która jest moim osobistym masterchefem! Sposób w jaki przyrządza i podaje (oj boże jak wszystko pięknie wygląda na półmiskach!) potrawy japońskie jest po prostu rewelacyjny. Ja niestety jestem kulinarnym beztalenciem i kuchnią japońską rozkoszuję się tylko w restauracjach:) Pozdrawiam i życzę sukcesów kulinarnych i osobistych!!
OdpowiedzUsuńDoskonale, że trafiłam na taką kuchnię, lubię wszelkie nowości, więc próbuję różne smaki.
OdpowiedzUsuńFajny kurczak na moje oko ciekawy przepisik.
OdpowiedzUsuń