sobota, 19 listopada 2011

Japońska potrawka mięsno-warzywna z curry

野菜たっぷりドライカレー
Curry przywędrowało do Japonii z Anglii w drugiej połowie XIX wieku i o dziwo dość szybko zyskało sobie uznanie wśród Japończyków. W japońskiej kuchni najpopularniejszą potrawą z użyciem tej przyprawy jest gęsty gulasz z curry (jap. kare raisu) oraz danie, które prezentuję poniżej, czyli dry curry (dosł. suche curry). To bardzo szybki pomysł na obiad, który świetnie sprawdza się również w obento. Polecam!



Składniki na dwie porcje:
20 dag mielonego mięsa
1 mała zielona papryka
1 mała marchew
7 pieczarek
1/4 średniej cebuli
1/3 małej cukinii
2 łyżeczki mąki
2 i 1/2 łyżeczki curry
1 łyżka ketchupu
1 łyżka sosu do okonomiyaki lub tonkatsu (Bull-Dog)
1/2  małej kostki bulionowej
100 ml wody
Sól i pieprz do smaku; oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej warzywa do momentu, aż zrobią się miękkie (najlepiej zacząć od podsmażania tych najtwardszych, a potem stopniowo dodawać resztę). Dodać mięso mielone i smażyć dalej. Następie całość posypać curry oraz mąką i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki - wodę, kostkę bulionową, ketchup i sos. Mieszając połączyć wszystkie składniki ze sobą i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Gotowy sos podać z japońskim białym ryżem i sadzonym jajkiem.

6 komentarzy:

  1. Bardzo to apetycznie się prezentuje!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majana: Dziękuję i zachęcam do spróbowania;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny pomysł na mój obiad w tym tygodniu ^_^

    OdpowiedzUsuń
  4. czy ten sos do okonomiyaki można czymś zastąpić? albo może nieużycie go nie zrobi nam ogromnej różnicy:)?

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam :) Wpisuję na moją listę potraw do ugotowania.

    @Anonimowy: od biedy możesz użyć sosu HP, albo sosu barbecue z Lidla ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy: Dziękuję:)

    Anonimowy: Tak jak radzi Wiesław, możesz spokojnie użyć sosu barbecue. Lepiej użyć czegoś w zastępstwie niż nic;) Pozdrawiam!

    Wiesław Szczoteczka: Ta potrawa jest świetna do obento, więc idealna dla Ciebie;) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń