środa, 7 września 2011

Fasolka szparagowa w sosie sojowym

醤油インゲン豆
W pierwszych słowach muszę ostrzec, że poniższy przepis uzależnia. Raz spróbowany, po prostu nie daje o sobie zapomnieć. Jest do tego genialnie prosty i pasuje do białego ryżu, jak i do ziemniaków. Polecam!

Składniki: 
20 dag żółtej fasolki szparagowej
20 dag zielonej fasolki szparagowej
1 łyżka masła
2 łyżki sosu sojowego (jak ktoś lubi, można dodać więcej)


Przygotowanie: 
Fasolkę szparagową umyć i poobcinać jej końce. Wrzucić do gotującej się osolonej wody, ugotować, a następnie odcedzić. Na patelni roztopić łyżkę masła i usmażyć fasolkę. Na koniec dodac sos sojowy, dokładnie wymieszać i jeszcze przez chwilę potrzymać na ogniu. Należy jednak uważać, by sos sojowy się nie przypalił. 

6 komentarzy:

  1. Właśnie z lodówki wyjęłam fasolkę...co prawda mam tylko żółtą, ale dziś wypróbuję ten sposób:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i pyszne! Koniecznie do wypróbowania.
    Podoba mi się bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, zjadłam i chcę jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aciri: Bardzo się cieszę, że Ci smakowało:)))))

    kuchennefascynacje: Polecam!

    Majana: Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kana to Ty??:) gotuje fasolke i szukam inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń