niedziela, 21 sierpnia 2011

Pomidor w zalewie imbirowej

冷やしトマト
Imbir i pomidor? To się nie może udać. Taka była moja pierwsza myśl, kiedy polecono mi ten przepis. I jakże ja się myliłam!!! Okazało się bowiem, że imbir i pomidor to duet wręcz doskonały. Polecam!

Składniki:
2 średnie pomidory
1 łyżka cukru
1 i 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 łyżki sosu sojowego 
2 łyżki octu ryżowego
 
Przygotowanie:
Pomidory umyć i pokroić na kawałki. Świeży korzeń imbiru zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Wymieszać razem cukier, imbir, ocet i sos sojowy i polać tym pomidory. Całość dobrze schłodzić w lodówce. 

12 komentarzy:

  1. Wygląda super i myślę, że może być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Karolino, po raz pierwszy chyba w historii tego bloga mam wszystkie składniki do tego przepisu! i wreszcie coś wypróbuję, bez zbędnej zwłoki.

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. mnemonique: To bardzo się cieszę. Koniecznie napisz czy Ci smakowało:)
    Pozdrawiam ciepło!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszota, Karolino, pyszota, to mnie mobilizuje, żeby jednak nabywać sukcesywnie składniki z których korzystasz, bo dania wychodzą niesamowicie aromatyczne i wspaniałe w smaku.

    Pozdrawiam ciepło
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. mnemoniqe: Monika, bardzo się cieszę, że wyszło, ze spróbowałaś, no i że Ci smakowało. Super!!!! Mam nadzieje, że to dopiero początek;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Karolina, nawet przekierowałam od siebie do Ciebie na bloga w związku z tym przepisem :
    http://bentopopolsku.blogspot.com/2011/08/pomidor-i-imbir-to-dobrana-para.html

    Miłego piątku.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. genialne! proste i na pewno smaczne.
    mam fioła na punkcie Japonii, ale nigdy nie odważyłam się upichcić czegoś sama jeśli chodzi o kuchnię z dalekiego wschodu. czytając twojego bloga czuję, że to się zmieni ;3

    OdpowiedzUsuń
  8. Podobają mi się takie połączenia. Muszę skosztować!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mnemonique: Dziękuję za umieszczenie linka do przepisu na mojej stronie. Życze miłego tygodnia!

    Lady_Mosquito: Więcej odwagi! Gotowanie po japońsku wcale nie jest trudne. ja nie jestem profesjonalistą, a jakos wychodzi;). Polecam gorąco!

    Majana: Polecam! I pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda naprawdę wspaniale, aż ślinka cieknie. I do tego wydaję się łatwe do wykonania, muszę to wypróbować!! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pałeczki do sushi: Gorąco polecam!!!!!

    OdpowiedzUsuń