środa, 17 listopada 2010

Ciasto w trójkolorze

三色マーブルパン
Ciasto miłe dla oka. I oczywiście dla podniebienia. Jest miękkie, delikatnie słodkie, a połączenie kakao i zielonej herbaty całkiem udane. Polecam!
Składniki:
270 g mąki chlebowej (zawartość białka 12 %)
30 g mąki zwykłej (zawartość białka 8 %)
210 ml mleka z jednym surowym jajkiem
70 g cukru
30 g masła
4 g soli
5 g drożdży instant
5 g kakao
5 g sproszkowanej zielonej herbaty matcha
Przygotowanie:
Do maszyny do pieczenia chleba wlać mleko z surowym jajkiem, dodać masło, cukier, sól, mąki, a na koniec drożdże. Ustawić maszynę na tryb wyrabiania ciasta. Po 20 minutach wyjąć ciasto i podzielić na 3 równe części. Jedną z nich z powrotem włożyć do maszyny i dodać kakao. Wyrabiać ciasto przez 5 minut. Wyjąć, opłukać pojemnik na ciasto, włożyć kolejną część ciasta i dodać sproszkowaną herbatę. Wyrabiać 5 minut. Trzy rodzaje ciasta odstawić na 15 minut do napuszenia.
W międzyczasie formę do ciasta wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Napuszone ciasto wyciągnąć na długość i zapleść warkocz.

Włożyć ciasto do formy i wstawić do piekarnika o temp. 45℃ na 50 minut.
Wyjąć ciasto, a piekarnik rozgrzać do temperatury 200℃. Piec 20 minut, przy czym po 10 minutach przykryć ciasto folią aluminiową, by się  za bardzo nie spiekło.

23 komentarze:

  1. Uwielbiam te Twoje przepisy, są piękne i prawdopodobnie smaczne. jak tylko kuchnię urządzimy z mężem to planuję je wdrażać, na razie z wypiekami na twarzy obserwuję Twego bloga!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie wygląda! wspaniały pomysł :))

    OdpowiedzUsuń
  3. mnemonique: Dziękuję bardzo za miłe słowa. Mam nadzieję, że potrawy z moich przepisów będą Ci smakować. A ja z zachwytem podziwiam Twoje bento. Pozdrawiam ciepło!

    EVE: Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. asieja: Dziękuję! Muszę przyznać, że i ja byłam mile zaskoczona ostatecznym efektem.

    OdpowiedzUsuń
  5. ale swietnie wyglada:) a ten kolorek zielony jest fajny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niesamowicie. Tylko troche przeraza mnie cena matchy. Juz pare razy przymierzalam sie do zakupu, ale zrezygnowalam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietny pomysl! Bardzo mi sie podoba - przepis zaapisuje!
    Jedno pytanie... odnosnie mleka.
    210 ml plus jajko czy ma lacznie byc 210 ml z mlekiem?

    OdpowiedzUsuń
  8. Karolinko jak zwykle kusisz tymi orientalnymi smakami,a czy to musi byc wlasnie ta zielona herbata czy mozna ją zastąpic inną zieloną...

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada bardzo interesujaco!

    OdpowiedzUsuń
  10. Karolinko, smakowitości na Twoim blogu tyle, ze aż chciałoby się JUŻ wiele z nich robić...:) Stałam ostatnio w Kuchniach Świata we Wrocławiu i widziałam ,ze matcha kosztuje jakieś 50 złotych..., ale może rzeczywiście warto, bo bardzo miłe dla oka:) POzdrawiam Cię gorąco:)

    OdpowiedzUsuń
  11. GastroMonia: Dziekuje!

    thiessa: Wiem, niestety matcha w Polsce jest bardzo droga. W Japonii tez nie nalezy do najtanszych,ale jej cena nie powala z nog.

    gosiaa99: Mleko z jajkiem lacznie 210ml. Mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowac.

    basia: To musi byc matcha, nie da jej sie zastapic inna zielona herbata. Pozdrawiam serdecznie!

    Zaytoon: Dziekuje za komentarz.

    ewelajna: Ja jestem wielka fanka herbaty matcha. Jest swietna sama w sobie, jak rowniez z mlekiem na cieplo albo wlasnie w slodkich wypiekach. Mysle, ze warto raz sprobowac. Pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń
  12. Droga Karolino, podpowiedz... czy ta zielona herbata nadaje się do Twoich wypieków? http://www.eherbata.pl/produkt/opis/130

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy: Jak najbardziej. Kazda matcha nadaje sie do wypiekow. Ja zawsze uzywam najtanszej, natomiast do picia wybieram te z wyzszej polki. Pozdrawiam i zycze udanych wypiekow!

    OdpowiedzUsuń
  14. Upiekłam to ciasto:) Wyszło pyszne , tylko musiałyśmy je dostosować do polskich warunków;))) jednak polskie produkty są wolniejsze;)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. upiekłam , pyszna , ciut musiałam zmienić , bo chyba maki są trochę inne tu w Polsce i drożdże mamy jakieś wolne :P
    http://kuchniaalicji.blogspot.com/2011/01/sodka-trojkolorowa-buka-czy.html

    OdpowiedzUsuń
  16. atina i margot: Bardzo się cieszę, że ciasto Wam się w końcu udało i że co najważniejsze, smakowało! Dziękuję za cenną uwagę o szybkich japońskich drożdżach;) Postaram się o tym pamiętać przy kolejnych przepisach. Pozdrawiam Was bardzo ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  17. Super są te przepisy z zieloną herbatą :) Ciasta są takie fajne kolorowe:) Przeczytałam notke na blogu dilmah http://www.klub.dilmah.pl/blog/entry/gosc-bloga-mayumi-ishi/ o japońskiej herbacie i stąd dowiedziałam się o tym blogu:) Świetne przepisy:) Pozdrawiam,
    Bibi

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziekuje za wizyte na moim blogu. Mam nadzieje, ze bedziesz moim czestym gosciem. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Na fali wypieków z matchą zrobiłam też to ciasto, haha :) Korzystałam z lekkich modyfikacji dziewczyn, które piekły go wcześniej :) Z efektu jestem bardzo zadowolona: http://mirabelkowy.blogspot.com/2012/04/trojkolorowe-ciasto-drozdzowe.html - ciasto bardzo smaczne :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Mirabelka: Twój wypiek wygląda bardzo smacznie. Ja też szaleję teraz z matchą w kuchni, by na wielkanocnym stole było trochę zielonych przysmaków. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń