piątek, 10 grudnia 2010

Ogórek w miso

味噌きゅうり
Bardzo prosta sałatka. I szybka. Szybko się ją robi i jeszcze szybciej znika ze stołu. Polecam!
Składniki:
1 duży świeży ogórek
1 łyżka ryżowego miso
1 łyżka majonezu
1 łyżka cukru
Utarty sezam - ilość według uznania
Przygotowanie:
Ogórek umyć, nie obierać. Pokroić na większe kawałki. Miso, majonez i cukier wymieszać ze sobą i dodać do ogórka. Całość dokładnie wymieszać i posypać utartym sezamem.

7 komentarzy:

  1. Miso ryżowe? A może być inne?

    OdpowiedzUsuń
  2. andzia-35: Wiesz, że zamieściłam ten przepis z myślą o Tobie, bo raz napisałaś, że nie wiesz, co zrobić z zakupionym miso. Do tego przepisu nadaje sie słodkie miso, czyli albo ryżowe albo jęczmienne. Polecam i pozdrawiam bardzo ciepło!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. jak na razie takie smaki są mi zupełnie nieznane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A, właśnie:) myślałam, że nie potwierdziłam wysłania komentarza:))
    To dziękuję Ci bardzo za ten przepis, z wielką chęcią wypróbuję i proszę o więcej jakiś prostych przepisów z wykorzystaniem miso:))
    Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Paula: Zapoznaj się z nimi, a nie pożałujesz;) Pozdrawiam!

    andzia-35: Nie ma za co. Mam nadzieje, że przekonasz się do miso. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy coś z tego wyjdzie jeśli użyję słonego miso? Tylko takie mam.

    OdpowiedzUsuń
  7. ziut: Myślę, że tak. Dodawaj go po trochu i jakby było za słone, to po prostu dodaj więcej cukru.

    OdpowiedzUsuń