środa, 21 kwietnia 2010

Sałatka ziemniaczana

ポテトサラダ
Prosta sałatka, która gości bardzo często na japońskich stołach.

Składniki:

5 małych ziemniaków
1 średnia marchew
1/2 świeżego ogórka
2 jaja ugotowane na twardo
4-5 łyżek majonezu

(A)
3 łyżki octu
1 łyżka oleju
Odrobina cukru
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Składniki z grupy (A) dobrze wymieszać. Ziemniaki i marchew ugotować. Gdy ostygną, ziemniaki ubić, a marchew pokroić w cienkie plasterki. Ogórek również pokroić w cienkie plasterki, potem lekko go posolić, trochę zagnieść i wycisnąć nadmiar soku. Jaja pokroić drobniutko. Wszystko wrzucić do miski, wymieszać i dodać składniki (A). Na koniec dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku.

Do tej sałatki czasami dodaje też kilka pokrojonych w paseczki plasterków szynki. Zwolennicy cebuli, której ja osobiście nie cierpię, mogą też wkroić jej połowę i smak sałatki się wtedy nieco wyostrzy. Polecam!




Print Page

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz