czwartek, 22 kwietnia 2010

Pomidory i szpinak w sosie tuńczykowym


トマトとほうれん草のツナドレッシング
Szpinak. W przedszkolu przyprawiał mnie o gęsią skórkę, a teraz jest jednym z moich ulubionych warzyw. W Japonii jest tylko świeży, a zielone szpinakowe papki Japończycy znają tylko z bajek o Popeye'u.

Składniki:
Świeży szpinak
2 średnie pomidory
Sos:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 starty ząbek czosnku
Szczypta pieprzu


Przygotowanie:

Szpinak dokładnie umyć, wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować ok.2-3 minut. W międzyczasie przygotować sos mieszając podane wyżej składniki.
Szpinak zaraz po ugotowaniu schłodzić strumieniem zimnej wody (dzięki temu nie straci on koloru i smaku). Dokładnie odsączony z wody szpinak i pomidory pokroić i polać przygotowanym sosem. Można podać z bagietką lub jako sos do makaronu. Polecam!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz