czwartek, 13 maja 2010

Subuta - wieprzowina z warzywami w sosie słodko-kwaśnym

酢豚
Subuta, smażona wieprzowina w słodko-kwaśnym sosie, to wywodząca się z Chin popularna potrawa w Japonii. Ważne, by nie była za słodka lub za kwaśna i miała ładny pomarańczowy kolor. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Polecam!

Składniki:
250 g wieprzowiny (łopatka lub szynka)
1/2 cebuli
1 marchew
1 zielona papryka
1/2 opakowania kiełków sojowych
Mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa i zagęszczenia sosu
Olej do smażenia
Marynata do mięsa:
2 łyżeczki sake
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego

Sos:
3 łyżki octu
3 łyżki cukru
1/5 łyżki sosu sojowego
4 łyżki ketchupu
4 łyżki wody
Odrobina soli
Przygotowanie:
Wieprzowinę pokroić na kawałki i zamarynować. Przygotować sos. Cebulę, marchew i paprykę pokroić w plasterki. Kiełki sojowe umyć, wrzucić na wrzącą wodę na ok.1-2 minuty i odcedzić z wody. Na patelni rozgrzać olej i smażyć obtoczone w mące ziemniaczanej kawałki wieprzowiny. Gdy będą gotowe, przełożyć na talerz, a na tej samej patelni podsmażyć wszystkie warzywa. Gdy zmiękną, dodać sos, a następnie wrzucić podsmażone wcześniej kawałki wieprzowiny. Wszystko dokładnie wymieszać i na koniec dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, by zagęścić sos. Dodając mąkę cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Podawać z białym ryżem.

13 komentarzy:

  1. bardzo smacznie wygląda, a przepis jest ciekawy-dodaję do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My: Dziękuję i polecam się na przyszłość.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie sie zapowiada :) Wyprobuje na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kolorowa miseczka.. lubię.

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne! a czy w oryginalnym przepisie japonskim tez jest ketchup? przez ciekawosc pytam sie :))

    OdpowiedzUsuń
  6. ziji: Polecam i pozdrawiam!

    asieja: Z radością czytam Twoje komentarze. Są takie poetyckie! Pozdrawiam serdecznie!

    Magdalena: Tak, w japońskim przepisie też jest ketchup. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  7. czy mozna czymś zastapic sake?

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobry wieczór. W każdym znanym mi japońskim sklepie sprzedawcy, pytani o mąkę ziemniaczaną, rozkładają ręce. Proponują zrobić samodzielnie lub kupić coś, co nazywają "katakuriko". Mam wątpliwości, czy to dobry zamiennik. Uprzejmie proszę o podpowiedź. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. N.: Witam! Katakuriko to wlasnie skrobia ziemniaczana, wiec nie ma co robic jej samemu,polecam ja kupic. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Buta to chyba wieprzowina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak!!! Ależ oczywiście, że tak!!!! Mój błąd. Przepis jest z wieprzowiną, a tu taki chochlik. Dziekuję za czujność:)

      Usuń
  11. Droga Karolino,
    obowiązkowym składnikiem tej potrawy jest ananas. Za to kiełków nie daje się wcale. Marchewkę zaś kroi się w zgrabne grubsze kawałki, które wielkością pasują do wszystkich składników.
    Pozdrawiam.
    Ula

    OdpowiedzUsuń