niedziela, 16 maja 2010

Kalmary w sosie ostrygowo-majonezowym

イカのオイマヨ炒め
Ten przepis na kalmary jest jednym z moich ulubionych. Prosty, szybki i oczywiście bardzo smaczny. Polecam!

Składniki:
1 duży kalmar
1 i 1/2 łyżki majonezu
1 i 1/2 łyżki sosu ostrygowego
1 ząbek czosnku
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrać kalmara ze skóry i oczyścić. Szczerze mówiąc, czynność ta nie należy do przyjemności, jednak tym razem zapomniałam poprosić o oczyszczenie go w sklepie i musiałam podołać temu sama. Oto jak kalmar wyglądał przed:
I jak po oczyszczeniu:

Tak przygotowanego kalmara pokroić w grubsze paseczki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i  wrzucić starty na drobnych oczkach tarki czosnek. Gdy zapach czosnku uniesie się w powietrzu, dodać majonez i wymieszać. Wrzucić kawałki kalmara i smażyć. Na koniec dodać sos ostrygowy, wymieszać dokładnie i gotowe!


8 komentarzy:

  1. Pycha. Uwielbiam kalmary a w takiej wersji jeszcze nie miałam okazji ich jeśc.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w sosie majonezowym muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zaskakujące.. nigdy nie jadłam kalmarów. ciekawe czy kiedyś..

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis zapisany! Super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. kasiaaaa24: Ja też uwielbiam kalmary i w tej wersji są niezawodne. Pozdrawiam!

    Paula: Są pyszne, gwarantuję!

    asieja: Spróbuj koniecznie!

    monikucha: Dziękuję za komentarz:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak długo smażyć tego kalmara, żeby nie był gumowy?

    OdpowiedzUsuń
  7. A mnie się rozwarstwil (zwarzył) majonez jak wrzuciłem go na gorącą patelnię. Jakiś pomysł dlaczego i jak temu zapobiec?

    OdpowiedzUsuń
  8. Muscat: Strasznie przepraszam, że nie odpowiedziałam wcześniej. Twój komentarz umknął mojej uwadze. Ja smaże kalary krótko. Jak tylko zmienią kolor, to już są gotowe.

    Piotr: Mnie sie tez rozwarstwia, ale to nie ma wplywu na efekt koncowy, przynajmniej w moim przypadku.

    OdpowiedzUsuń