イカのオイマヨ炒め
Ten przepis na kalmary jest jednym z moich ulubionych. Prosty, szybki i oczywiście bardzo smaczny. Polecam!Składniki:
1 duży kalmarPrzygotowanie:
1 i 1/2 łyżki majonezu
1 i 1/2 łyżki sosu ostrygowego
1 ząbek czosnku
Olej do smażenia
Obrać kalmara ze skóry i oczyścić. Szczerze mówiąc, czynność ta nie należy do przyjemności, jednak tym razem zapomniałam poprosić o oczyszczenie go w sklepie i musiałam podołać temu sama. Oto jak kalmar wyglądał przed:
I jak po oczyszczeniu:Tak przygotowanego kalmara pokroić w grubsze paseczki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić starty na drobnych oczkach tarki czosnek. Gdy zapach czosnku uniesie się w powietrzu, dodać majonez i wymieszać. Wrzucić kawałki kalmara i smażyć. Na koniec dodać sos ostrygowy, wymieszać dokładnie i gotowe!
Pycha. Uwielbiam kalmary a w takiej wersji jeszcze nie miałam okazji ich jeśc.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
w sosie majonezowym muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńzaskakujące.. nigdy nie jadłam kalmarów. ciekawe czy kiedyś..
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany! Super:)
OdpowiedzUsuńkasiaaaa24: Ja też uwielbiam kalmary i w tej wersji są niezawodne. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPaula: Są pyszne, gwarantuję!
asieja: Spróbuj koniecznie!
monikucha: Dziękuję za komentarz:)
Jak długo smażyć tego kalmara, żeby nie był gumowy?
OdpowiedzUsuńA mnie się rozwarstwil (zwarzył) majonez jak wrzuciłem go na gorącą patelnię. Jakiś pomysł dlaczego i jak temu zapobiec?
OdpowiedzUsuńMuscat: Strasznie przepraszam, że nie odpowiedziałam wcześniej. Twój komentarz umknął mojej uwadze. Ja smaże kalary krótko. Jak tylko zmienią kolor, to już są gotowe.
OdpowiedzUsuńPiotr: Mnie sie tez rozwarstwia, ale to nie ma wplywu na efekt koncowy, przynajmniej w moim przypadku.