チジミ
Tym razem wzięłam na widelec kuchnię koreańską, bardzo popularną w Japonii i często goszczącą na japońskich stołach. Chijimi, to warzywne placuszki podawane z ostrym sosem. Ja zdecydowałam się na prostą wersję ze szpinakiem i żółtym serem. Polecam!
1 pęczek świeżego szpinaku
2 jajka
4 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki cukru
Starty żółty ser
Sos:
1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu
1 łyżka startego sezamu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka tobanjan (ostra pasta chili) Jeśli nie macie, dodajcie zwykłe chili ( ilość według uznania).
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie umyć i w osolonej wodzie gotować ok. 2-3 minut. Zaraz po ugotowaniu spryskać szpinak strumieniem zimnej wody i dokładnie odcedzić. Przygotować sos mieszając ze sobą podane wyżej składniki. Odciśnięty z wody szpinak dość drobno pokroić i wymieszać z jajkami, mąką, wodą i cukrem. Na patelni rozgrzać olej. Przed wlaniem masy zdjąć na chwilę z gazu, wlać połowę masy, ładnie rozprowadzić i wyłożyć starty żółty ser.
Znów postawić na ogniu, przykryć pokrywką i smażyć na złoty kolor. Przewrócić na drugą stronę i smażyć już bez przykrycia.
Kroić jak pizze i jeść mocząc kawałeczki w ostrym sosie.
apetycznie... :)
OdpowiedzUsuńPaula: Polecam i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i kolorowe placuszki:)
OdpowiedzUsuńandzia-35: Fajne, proste i smaczne. Polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo sympatyczny przepis :) Na poczatku myslalam, ze to cos a la omlet :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bea: Ciasto na chijimi jest raczej podobne do ciasta naleśnikowego. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo mi smakują:) Przygotowałam sobie je już nie raz, tylko ja podaje je jednak z sosem czosnkowym, bardziej mi wtedy podchodzą:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńatina: Ja tez chijimi bardzo lubie. Zreszta jak cala kuchnie koreanska. A z sosem czosnkowym tez sprobuje. Dziekuje za pomysl. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJuż wiem co zjem na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń