たこのトマト煮
Przepis sam w sobie jest bardzo prosty. Najtrudniejsze może okazać się kupienie ośmiornicy;)
Składniki:
Ok. 1 kg ośmiornicPrzygotowanie:
Ok. 20 czarnych oliwek
1 puszka pomidorów w sosie własnym
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
Pieprz i sól do smaku
W garczku rozgrzać Oliwę z oliwek, wrzucić starty drobniutko czosnek, a następnie dodać pokrojone w kawałki ośmiornice, czarne oliwki i pomidory z puszki. Wszystko wymieszać i gotować na średnim ogniu ok. 1,5 godziny. Gdy ośmiornice będą miękkie, doprawić pieprzem i solą. Przed podaniem odstawić na 2,3 godziny, by smak ośmiornic "przeszył" pomidory. Jeśli ktoś posiada szybkowar, to przygotowanie w nim tej potrawy zajmie zaledwie 10 minut. Podawać z bagietką. Polecam!
Print Page
Kochana ,Nożycoręki przy Tobie to Pikuś,te paluchy z bekonem to rewelacja,oj schrupałoby się.......
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i czekam na nowe przepisy
Uwielbiam kalmary w pomidorach. Bardzo fajny blog, znalazlam juz pare przepisow dla siebie :)
OdpowiedzUsuń