コロッケ
Korokke to japońska wariacja na temat ziemniaka. Potrawa znana i lubiana tu przez wszystkich zagościła na japońskich stołach w 1872 roku i do dnia dzisiejszego na nich króluje. Warto choć raz spróbować ją zrobić, choć z góry ostrzegam, że w trakcie mogą puścić nerwy, bo klei się strasznie i do rąk i generalnie do wszystkiego. Ale warto, bo korokke po prostu rozpływają się w ustach. Polecam!
700 g ziemniaków5 plasterków szynki1/4 cebuliSól i pieprz do smakuBiały sos:
- 400 ml mleka
- 30 g masła
- 3 łyżki mąki zwykłej
- Sól i pieprz
1 jajko, mąka i bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, ubić i odstawić do przestygnięcia. Cebulę i szynkę drobno pokroić, zeszklić na maśle i dodać do ziemniaków. Mieszając dodać sól i pieprz do smaku. Przygotować biały sos. W rondelku roztopić masło, dodać 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej masy wlewać powoli mleko cały czas mieszając. Tak przygotowany sos wlać do ziemniaków, wymieszać i w razie konieczności raz jeszcze dodać soli i pieprzu.
Wstawić do lodówki na 30 minut, by masa wystygła i stwardniała. W między czasie rozbić jajko i przygotować mąkę i bułkę do obtoczenia. Masę wyjąć z lodówki i formować z niej kotleciki wielkości dłoni. Ponieważ masa bardzo się klei, polecam zwilżyć dłonie wodą lub olejem.
Gotowe korokke smażyć na złoty kolor i odstawić na kratkę, by choć trochę oleju z nich spłynęło. Podawać ciepłe z sosem keczupowo-majonezowym (w proporcji 1:1).
Witam z czy jeszcze można przyrządzić kotlety bo widziałem przepisz z mięsem mielony tez będzie dobre ?? z góry dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńWitam! Z mięsem mielonym i poszatkowaną kapustą to minchikatsu. Również bardzo dobre. A do ziemniaczanych korokke można dodać kukurydzę, marchewkę albo można ziemniaka zastąpić dynią. Pozdrawiam.
Usuńjak czytałam mange to tam koronkę było z z mięsem mielonym ;-;
OdpowiedzUsuńKorokke mogą być też z mięsem mielonym.
Usuń